Rauwe honing is een term die vaak langskomt. Misschien ben jij op zoek naar deze honing, zonder dat je precies weet wat men er mee bedoelt. Is deze honing gezonder dan andere honing? Of smaakt deze honing lekkerder?
Wanneer spreken we van rauwe honing?
Rauwe honing is pure honing die bijen maken van nectar uit bloemen. De bijen verdampen het vocht uit de verzamelde nectar en voegen er enzymen aan toe. De imker oogst deze honing en doet dit zonder toevoegingen en/of verhitting in de pot.

Bloemen en bijen zijn dus de basis van echte honing. De imker controleert regelmatig de bijenvolken om te kijken of er honingoverschotten zijn. Pas als dit het geval is, oogst en slingert de imker de honing uit de raten. Belangrijk is wel dat de imker in dit gehele proces de honing niet verhit boven de 40 graden Celsius.
Honing die je in supermarkten koopt is eigenlijk altijd wel verhit. Hierdoor zijn de meeste heilzame enzymen die echte honing van nature bevat vrijwel geheel verdwenen.
Rauwe honing is dus altijd koud geslingerd. Na het slingeren zeeft de imker de honing om meegekomen wasdeeltjes eruit te filteren. Hierdoor krijg je een mooie vloeibare pure honing. Deze is dan direct klaar om op te eten.
Wat is rauwe raathoning?
Rauwe raathoning is de meest pure vorm van honing. Voor het maken van raathoning is het belangrijk dat bijen de raten waar de honing in zit volledig zelf bouwen, op natuurlijke wijze.
Deze raten bouwen de bijen van bijenwas. De was produceren ze zelf door middel van wasklieren. De vers gebouwde raten vullen de bijen met zuivere honing en verzegelen die met een dekseltje van bijenwas.
De raathoning is nu klaar en als er overschotten ontstaan zal de imker het oogsten. Hij veegt dan met een ganzenveer de bijen van de raat af en neemt de raat dan uit de bijenkorf. Met een speciaal mes wordt de raat in stukken gesneden en in bakjes verdeeld.
Rauwe raathoning eet je in zijn geheel op, dus met was en al. Door deze raat van bijenwas heeft de honing veel meer textuur dan vloeibare honing. Rauwe raathoning, hoe puur wil je honing hebben?
Wanneer is honing dan geen rauwe honing?
Grote kans dat nu de vraag bij jou rijst: dan is toch eigenlijk alle honing rauwe honing? Eigenlijk is dat ook zo. Maar, omdat honing een waardevol goedje is, wordt er ook mee gefraudeerd.
Zo zijn er ook minder eerlijke imkers, met name in landen buiten de EU waar de controles minder streng zijn en corruptie meer voorkomt, die hun bijen suikervoeding geven. Hiervan maken de bijen dan een soort ‘nephoning’. Deze honing is bijna niet van echte honing te onderscheiden, maar bevat veel minder gezonde enzymen.
Honingweetje:
Vrijwel alle honing in supermarkten is verhit geweest boven de 70 graden
Niet alleen de kwaliteit van deze nephoning is veel minder, maar ook heeft deze honing nagenoeg geen smaak. Deze honing van suikerwater wordt daarom vermengd met echte honing. Hierdoor krijgt de nephoning toch weer een beetje smaak.
Naast het toevoegen van suiker aan honing is er ook heel veel honing die wordt verhit. Grote honingverwerkers in Nederland ontvangen honing uit China en Zuid-Amerika in grote vaten van 1000 kilo. Tijdens de lange reis is deze honing bijna altijd gekristalliseerd. Om de gekristalliseerde honing snel vloeibaar maken om in potjes te bottelen, verhitten zij de honing.
Tijdens het vloeibaar maken wordt de honing soms tot meer dan 100 graden Celsius verhit. Het spreekt vanzelf dat de kwaliteit van deze honing flink heeft ingeleverd omdat de meeste waardevolle elementen in honing hierdoor zijn afgebroken.
Honing waaraan suikers zijn toegevoegd en/of die meer dan 40 graden Celsius is verhit, is dus geen rauwe honing!
Veelgestelde vragen over rauwe honing
Rauwe honing is pure honing, door bijen gemaakt van nectar uit bloemen, welke door de imker wordt geoogst en zonder toevoeging en verhitting wordt gebotteld.
Ja, rauwe honing is een gezond bijenproduct, wat ondersteund kan werken bij allerlei aandoeningen. Lees meer over gezonde honing
Rauwe honing gebruikt men o.a. voor het verkrijgen van een goede weerstand, tegen hooikoorts, bij keelpijn en luchtwegklachten en voor wondverzorging
Jazeker, rauwe honing kan je gewoon eten. Het is zelfs super gezond voor je!
Het belangrijkste verschil met gewone honing is dat rauwe honing koud geslingerd is, dus niet verhit.
Rauwe honing koop je direct bij de imker bij jou in de straat of in de omgeving. Als je geen imker kent, kan je het ook online bestellen zoals bijvoorbeeld in onze webshop HONINGonline.nl
Rauwe honing van de imker bestellen
-
BloemenhoningBloemenhoning uit Nederlandse natuurgebieden. De bijen van imkerij De Valksche Bijenhof kozen…Product in de uitverkoopVanaf: €3,95
-
Biesbosch-honingPopulaire honing, die bijna iedereen lust! Deze natuurzuivere Biesbosch-honing wordt gewonnen in…Product in de uitverkoopVanaf: €3,95
-
Polderhoning FlevolandPolderhoning uit Flevoland is een heerlijke milde honing, afkomstig uit de polders…Product in de uitverkoopVanaf: €3,95
-
Veluwse raathoningDe bijen van onze imkerij hebben nectar van vele bloemensoorten op de…Vanaf: €5,75
-
Portugese berghoningBerghoning wordt gewonnen door lokale imkers in berggebieden van Portugal. Deze berghoning…Product in de uitverkoopVanaf: €3,75
-
Biologische bloemenhoning – OUTLETBiologische honing kopen? Deze verrukkelijke biologische bloemenhoning is gemaakt in de uitgestrekte…Product in de uitverkoop€5,00