In dit imkerverhaal over raathoning:
- Hoe wordt raathoning ook wel genoemd?
- Wat is het verschil tussen gewone honing en raathoning?
- Hoe bijen raathoning maken
- Antwoorden op veelgestelde vragen over raathoning
- 5 redenen waarom je raathoning moet eten
- Verschil tussen de soorten raathoning
- Een heerlijk recept met heideraathoning
- Waar je echte raathoning het beste kunt kopen
Totale leestijd: ongeveer 12 minuten
Het eerste waar het vaak al mis gaat is de naam. Want raathoning – honeycomb in het Engels – is feitelijk de enige juiste naam. Het is afgeleid van ‘raat’ en ‘honing’. Hierover lees je verderop meer.
Raathoning is een klasse apart. Dat is alom bekend! Maar er is veel onwetendheid over dit prachtige natuurproduct dat onze bijen maken. Wil je echt alles weten over hoe het gemaakt wordt door de bijen, waar je echte raathoning aan herkent en of het gezond is? Lees dan snel verder. Op deze pagina lees je alles wat je weten moet over raathoning!
Graathoning of honeycomb ook goed?
Het is dus geen ‘graathoning’, zoals veel mensen zeggen. Waar komt de term raathoning dan vandaan?, vraag je jezelf wellicht af. Nou, dat komt omdat het woordje honingraat nogal eens verkeerd gelezen wordt als honin|graat. Eigenlijk is het heel simpel om te onthouden: ‘Graat’ zit in een vis en raat is gevuld met honing.
Naast het Engelse woord honeycomb zijn er nog wel wat andere woorden die gebruikt worden voor raathoning:
- Honingraat is eigenlijk geen juiste benaming, omdat dit feitelijk de term is voor de raatstructuur van bijenwas. Honingraat bestaat dus uit een aantal aan elkaar gevoegde cellen van bijenwas, maar dan nog zonder honing erin.
- Sectiehoning is de naam voor raathoning van imkers die speciale bouwramen gebruiken. De bijen bouwen de honingraat in speciale houten frames die opgesplitst zijn in uitneembare vakjes van beukenhout. Vandaar de naam sectiehoning.
- Brokhoning is de naam voor een stuk honingraat dat in een glazen pot wordt gedaan en die vervolgens wordt afgevuld met vloeibare honing. Brokhoning heeft een zeer luxe uitstraling en is erg gezond.
- Raathoning wordt ook wel eens rauwe honing genoemd, omdat dit de meest pure vorm van honing is. Hoewel het zeker een vorm van rauwe honing is, dekt het niet helemaal de lading, want er zijn meer soorten rauwe honing.
Wat is het verschil tussen gewone geslingerde honing en raathoning?
Het antwoord op de vraag naar het verschil tussen gewone honing en raathoning is eigenlijk heel eenvoudig: raathoning wordt volledig door bijen zelf gemaakt, inclusief de honingraat van bijenwas.
De honing die een imker slingert is ook 100% pure en door bijen gemaakte honing, maar de raat waar de bijen de honing in gestopt hebben niet. Voor het verkrijgen van geslingerde honing voorziet de imker ieder houten frame van een velletje kunstraat.
Eigenlijk is kunstraat geen goede benaming, want dit vel is omgesmolten bijenwas. Het is dus eigenlijk ook een echt bijenproduct. In België noem je deze velletjes waswafels, een veel betere benaming.

“Omdat honingraat duurder is dan geslingerde honing, wordt er wel eens mee gefraudeerd. Koop raathoning daarom alleen bij een imker die je echt vertrouwt!”
— Gerard, imker en bijenspecialist
Maar hoewel dus 100% natuurlijk, deze waswafels zijn veel dikker en taaier dan de honingraten die de bijen zelf bouwen. Daarom is de honing die de bijen daarin stoppen ook niet geschikt als raathoning, want deze raat is veel te taai om te eten.
Dus alleen de honingraat die de bijen volledig zelf bouwen en vullen met honing mag je raathoning noemen. Helaas blijkt dat hier vaak mee gesjoemeld wordt.
Antwoorden op veel gestelde vragen over honingraat
Raathoning is de meest zuivere vorm van honing, waarbij je de honing met was en al kunt eten. Omdat het voor bijen extra veel energie kost om die te maken, is het een heel kostbaar product, dat relatief weinig geoogst wordt.
De prijs voor raathoning is afhankelijk van de honingsoort en het gewicht. Vanwege de exclusiviteit is heideraathoning de duurste raathoning in Nederland. Prijzen van Nederlandse honingraat gaan meestal per kilo en variëren afhankelijk van de soort tussen de € 20,- tot € 40,- per kilo.
Raathoning eet je volledig op, dus inclusief de honingraat. Deze raat is gemaakt van bijenwas en geeft de honing een extra gezonde dimensie en smaakbeleving. Je kunt raathoning uitsmeren op de boterham, gebruiken bij het bakken, je dessert mee garneren enz. En natuurlijk kun je er ook gewoon een brokje vanaf snijden om het puur op te snoepen.
Om deze raathoning te oogsten moet je als imker een aantal stappen uitvoeren. Doe je dit niet goed, dan is de kans op een goede oogst van raathoning uiterst klein. Lees hier alle stappen over het oogsten van raathoning.
In de volksmond wordt raathoning ook wel honeycomb, honingraat, rauwe honing of sectiehoning genoemd. In feite maakt het niet uit welke van deze woorden je gebruikt: ze zijn allemaal juist. Alleen het veelgehoorde woordje graathoning moet je niet gebruiken!
Dat honing is gezond is weten we, omdat het een aantal belangrijke bouwstoffen bevat. Maar raathoning is door de aanwezige bijenwas nog gezonder dan vloeibare honing. Dit komt doordat er in deze honing meer stuifmeel en propolisdeeltjes aanwezig zijn.
Je bewaart deze honing koel en droog in een luchtdichte verpakking. Als je het in een goede vochtvrije omgeving bewaart, is verzegelde raathoning jarenlang houdbaar. Er is zelfs honing in graven van de farao’s gevonden die nog gewoon eetbaar was!
Eventueel kun je het ook in de vriezer bewaren bij een temperatuur van -18 graden Celsius. Het voordeel daarvan is dat de honing niet zal kristalliseren.
Brokhoning is een stuk honingraat in een pot, die verder afgevuld is met vloeibare honing. Als onze imkers de met honing gevulde raten uit de ramen snijden en in bakjes verdelen, blijven er altijd strookjes honingraat over die eigenlijk te klein zijn voor een bakje.
Deze brokken komen dan in een glazen pot, die later verder afgevuld wordt met vloeibare honing. Dit ziet er heel leuk uit en is nog eens super lekker ook! Potten met brokhoning zijn daarom een superleuk cadeau om iemand blij mee te maken.
Zo maken bijen echte raathoning
Echte raathoning is de meest zuivere vorm van honing. Als je dit eet, proef je de zuiverheid van de natuur. Het is een bijenproduct waar de klasse letterlijk vanaf druipt. Maar weet je ook hoe bijen raathoning maken?
In deze beschrijving leest je stap voor stap hoe deze honing gemaakt wordt. Daarna zul je ook meteen begrijpen waarom je het raathoning noemt.
- De imker wacht op een periode waarin bijen veel nectar verzamelen
Raathoning maken bijen alleen maar in tijden van veel voedselaanbod. Dit betekent dat er veel bloemen tegelijk moeten bloeien, idealiter in een periode dat het ook mooi weer is. Want als het regent of te koud is, vliegen de bijen niet en maken ze dus geen honing.
- Onze imker plaatst bouwramen in de bijenkorf
Als er een periode van veel overvloed is aangebroken, plaatst een van onze imkers in sterke bijenvolken zogenoemde bouwramen. Dit zijn houten frames waar nog helemaal geen raat in zit.
- De bijen bouwen zelf honingraat in de bouwramen
Omdat er veel honing binnenkomt moeten de bijen dit opslaan in de raten. Omdat ze veel raten nodig hebben zullen ze de houten bouwramen ook vol gaan bouwen met honingraat. Deze raat maken ze van bijenwas, een natuurzuiver product dat bijen zelf produceren door middel van wasklieren.
- De bijen vullen de gebouwde raten met honing
In de lege cellen van de raat stoppen de bijen de vers binnengebrachte nectar en verwerken ze dit tot honing. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt na het bouwen van de raat. Want als hier een te lange tijd tussen zit, zal de raat taai worden als kauwgom!
- Bijen verzegelen de honing
Als de cellen van de honingraat helemaal vol zitten met rijpe honing, sluiten de bijen de cellen af met een dekseltje van bijenwas. Zodoende is de honing luchtdicht opgeslagen, waardoor het normaliter jarenlang houdbaar blijft.
- De imkers oogsten de verzegelde raathoning
Als minimaal 80% van de raat vol honing volledig is verzegeld, zal de imker de honing oogsten. De frames met honing worden ontdaan van de bijen en mee naar huis genomen. De raten worden uit de houten ramen gesneden en in luchtdichte bakjes verdeeld. Na een sortering op gewicht is de raathoning klaar voor de verkoop!
5 redenen waarom raathoning de beste honing ter wereld is
- Het is de meest zuivere vorm van rauwe honing. Omdat de bijen alles zelf maken en er geen andere bewerking dan uitsnijden en in bakjes doen aan te pas komt, is raathoning wel echt 100% puur natuur!
- Het is super lekker! Omdat je deze honing eet met de honingraat van bijenwas er nog in, heeft het extra veel body. Dit komt de smaakbeleving zeer ten goede.
- Het is extra gezond. Naast alle gezonde eigenschappen die pure honing van de imker al in zich heeft, bevat de honingraat nog meer gezonde stoffen!
- Mensen kunnen raathoning niet namaken. Daarom weet je zeker dat het echte rauwe honing is, gemaakt door bijen.
- Bijen maken raathoning alleen in tijden van weelde. Door raathoning te oogsten weet je zeker dat je niet te veel honing van de bijen afpakt. Raathoning oogsten is daarom beter voor het bijenvolk..
De beste honing ter wereld koop je vers bij de imker
Heideraathoning, Biesboschraathoning, streekraathoning of bloemenraathoning, wat is het verschil?
Er zijn allerlei soorten raathoning te koop, waarvan bloemenraathoning de meest algemene variant is. Het verschil tussen alle soorten is afhankelijk van welke bloemen de bijen de honingraat maken.
Onze bijenvolken plaatsen wij in verschillende natuurgebieden. Omdat ieder gebied zijn eigen soorten bloemen heeft, ontstaan er veel verschillen in de smaak en geur van de honing. Er bestaat monoflorale en multiflorale raathoning. De eerste bevat nectar van vrijwel allemaal dezelfde soort bloemen, de mulitiflorale variant is afkomstig van heel veel soorten bloemen.
Omdat wij alles gescheiden oogsten, kun je daarom ook zelf kiezen welke smaak raathoning jij bij ons gaat bestellen!
- Heideraathoning is de meest exclusieve honing die er bestaat. Door de volle kruidige smaak en de pittige aroma is dit een heel populaire honing bij honingliefhebbers. Omdat de heidehoning in de raat extra stijf is, loopt de honing er ook niet of nauwelijks uit als je de honingraat in stukken snijdt. Heideraathoning maken de bijen van nectar uit heideplanten op de Veluwe, die massaal bloeien in augustus.
- Biesboschraathoning is juist het tegenovergestelde van heideraathoning. Want deze honing is juist extra mild van smaak, een tikje fruitig. De nectar voor Biesboschraathoning komt voornamelijk uit de reuzebalsemien, een plant die massaal voorkomt in de Biesbosch. Om deze reden noemen sommige imkers deze honing ook wel balsemienraathoning.
- Bloemenraathoning is een multiflorahoning. Dit betekent dat bloemenraathoning door bijen gemaakt is uit nectar van allerlei verschillende bloemen die ze zelf hebben uitgekozen.
- Streekraathoning is door onze bijen gemaakt op de thuislocaties die we op 15 unieke plekken hebben, verspreid in de Gelderse Vallei en op de randen van de Veluwe. Streekraathoning komt o.a. uit Nijkerk, Barneveld, Ederveen, Ede, Lunteren, Wekerom, Harskamp, Kootwijkerbroek en Stroe.
Waar kun je de lekkerste verse honingraat rechtstreeks bij de imker kopen?
Zoek je nog een adres waar je echte raathoning kunt kopen? Dan ben je in onze honingwinkel op het juiste adres! Al onze honingraat is van de allerbeste kwaliteit en altijd volledig door bijen gemaakt.
Wij garanderen:
- 100% natuurlijk, gemaakt door bijen
- Bevat geen kunstraat
- Volledig gevuld met honing
-
Herfst raathoningHerfst raathoning bevat in de raat een heerlijke melange van bloemenhoning en…Vanaf: €6,95
-
Bloemen raathoningDeze raathoning gewonnen van Nederlandse bloemen is echt een verwennerij! De honing…Vanaf: €3,15
-
Heide raathoningEen delicatesse! Heideraathoning van de Veluwse heidevelden is een heel bijzondere en…Vanaf: €8,25
-
Brokhoning (in pot)Brokhoning is een pot vloeibare bijenhoning met daarin een stuk zuivere honingraat.Vanaf: €10,25
-
Veluwse raathoningDe bijen van onze imkerij hebben nectar van vele bloemensoorten op de…Vanaf: €5,75
-
Biesbosch raathoningDeze raathoning uit De Biesbosch is 100% puur natuur! De honing heeft…Vanaf: €3,15