Honing wordt gemaakt door bijen van nectar uit bloemen. Logisch, denk je misschien. Maar zo logisch is dat helemaal niet! Want voordat een potje vol honing bij jou op tafel staat, is er al heel wat werk verzet door de bijen! Wil je eens precies weten hoe echte honing eigenlijk gemaakt wordt? Lees dan snel verder, want in dit artikel staat precies hoe bijen honing maken!
Hoe maken bijen honing?
Bijen leven koloniaal in een bijenvolk. In de zomermaanden soms wel met 70.000 bijen in één bijenkorf. Deze bijen gebruiken honing als voeding waar ze hun energie uit halen. De overschotten van honing slaan de bijen op als (winter)voorraad. Maar hoe komen zij aan deze honingvoorraad?

Echte honing komt tot stand door een unieke samenwerking van alle bijen uit een bijenkorf. Hoe de bijen honing maken lees je hieronder van stap tot stap
- Speurbijen gaan op zoek naar bloemen met nectar
Bijen verzamelen nectar van bloemen. Deze nectar brengen ze naar de bijenkast of korf. Hiervoor gaan er eerst speurbijen op pad om bloemen te vinden die voldoende nectar produceren. Deze bloemen moeten binnen 3 kilometer van de bijenkorf staan. Het liefste heel veel bloemen bij elkaar, zoals koolzaad of fruitbloesem. Nadat de speurbijen een plek gevonden hebben met veel aantrekkelijke bloemen, gaan ze dat in de kast aan de andere bijen vertellen.
- De haalbijen verzamelen de nectar en brengen dit naar de bijenkorf
Door middel van dansjes op de raat vertellen ze waar ze het gevonden hebben. Hoe harder de dansjes, hoe interessanter de vindplaats is. Vervolgens gaan de andere bijen ook op de vleugels om hier zo veel mogelijk nectar te verzamelen. Zij vliegen van bloem naar bloem en drinken overal een klein druppeltje nectar. Deze nectar slaan ze op in een speciale honingmaag. Als de honingmaag vol is vliegen de werksters terug naar de korf.
- De nectar wordt door de werksters in de korf verwerkt tot bloemenhoning
In de bijenkorf legen de werkbijen hun honingmaag in de cellen. Dit is verse nectar en bevat ongeveer 80% vocht. Hiermee gaan de huisbijen meteen aan de slag om het in te dikken. De vochtige lucht wordt door efficiënt waaieren met de vleugels de bijenkorf uitgewerkt. Ook voegen de bijen aan de ingedikte nectar enzymen toe. Als de nectar een voor ongeveer 80% uit droge stof bestaat, noemen we het honing. De bijen verzegelen hierna met een wasdekseltje de cellen die vol zitten met rijpe honing.
Hoe kan je als imker de honing van bijen oogsten?
Als de bijen zo veel overschotten hebben verzameld dat ze meer dan genoeg hebben komt de imker om de hoek kijken. Als minimaal 75% van de raten is verzegeld is de honing ‘rijp’ en dus oogstbaar.

“VAN IEDERE BLOEMENSOORT KUNNEN BIJEN WEER ANDERE HONING MAKEN. ZOOOOO WONDERLIJK…”
— Berthil, imker Valksche Bijenhof
Het mooie is dat bijen bloemvast zijn. Dit betekent dat ze telkens naar bloemen van dezelfde soort hoppen. Hierdoor oogsten wij allerlei verschillende unieke smaken honing!
Alle honingraten die voldoende vol zitten halen onze imkers dit uit de kast. Tijdens het oogsten van de honing verwijdert de imker de bijen van de raat en neemt de volle honingraat mee naar de slingerruimte. Hier halen wij met een speciaal apparaatje de verzegeling van de cellen af, waardoor de honing uit de raat kan komen.
Vervolgens plaatsen wij de honingraten in een honingslinger. Dit is eigenlijk een grote centrifuge, waarin de honing door de middelpuntvliedende krachten uit de raten slingert tegen de zijkant van de honingslinger. Dit proces heet in vaktaal honing slingeren.
Bekijk in de onderstaande video hoe je echte honing van bijen kunt oogsten en slingeren.
Is de honing na het slingeren meteen klaar voor gebruik?
De koud geslingerde honing stroomt uit een aftapkraan onderaan de honingslinger in een groot rvs vat. Omdat er ook nog wasdeeltjes meekomen, is deze honing erg troebel. Daarom stroomt de honing vervolgens door een grove en een fijne honingzeef alvorens het in de emmer vloeit.
Na het zeven van deze honing is het meteen ook klaar om op te eten. De bijen maken dus het hele product dat geen toevoegingen nodig heeft! Op iedere volle emmer met geslingerde honing noteren wij het percentage vocht, evenals de slingerdatum en de herkomst. Zo weten wij precies waar de honing vandaan komt!
Tijdens dit hele proces van honing slingeren worden de raten en de honing niet verhit. Dit is belangrijk, omdat honing bij temperaturen boven de 40 graden Celsius snel de goede kwaliteit verliest. ‘Deze honing wordt dan ook koud geslingerde honing’ genoemd.
Vanzelfsprekend is alle honing die je bij ons kunt kopen uitsluitend koud geslingerde honing. Wij oogsten honing van onze eigen bijen en werken samen met imkers die dezelfde kwaliteitseisen stellen als wij. Ook deze honingsoorten bevatten dus 100% natuurlijke suiker!
Is het oogsten van honing slecht voor de bijen?
Veel mensen denken dat honing uit een bijenkast halen ten koste gaat van het bijenvolk. Echter, dit hoeft geheel niet zo te zijn! Want bijen die in een voedselrijke omgeving staan maken vaak veel meer honing dan ze zelf nodig hebben. Daarom kan je van deze volken probleemloos wat honing wegnemen.
Ons motto: als je goed bent voor de bijen, zijn zij dat ook voor jou. Daarom behandelen wij onze bijen met respect, en nemen nooit zo veel honing weg dat ze zelf tekort komen!
Bijen zijn bloemvast. Dit betekent dat ze altijd dezelfde bloemen bezoeken om nectar van te verzamelen. Dit gedrag zorgt er voor dat er bloemspecifieke honingsoorten ontstaan, zoals lindebloesemhoning, heidehoning, distelhoning, acaciahoning, enz. Wij proberen dit zo veel mogelijk ook gescheiden te oogsten, zodat je al deze soorten honing ook bij ons kunt bestellen.
Vraag en antwoord over het maken van honing
Honing die bijen gemaakt hebben kopen bij de imker
-
Heidehoning van de VeluwePure heidehoning, geproduceerd door vele honderdduizenden honingbijen op de paarse Veluwse heide.Vanaf: €5,65
-
LindehoningLindehoning heeft een unieke muntige smaak en is meestal vrij ligt van…Vanaf: €0,00
-
AcaciahoningEen van de zoetste honingsoorten wordt hij genoemd… we stellen hem aan…Product in de uitverkoopVanaf: €4,50
-
DistelhoningDistelhoning is een heerlijke Nederlandse honing, gewonnen midden in grote natuurgebieden. Honing…Vanaf: €4,25
-
RozemarijnhoningDeze honing – met zijn goudgele kleur – zit vol waardevolle enzymen,…Vanaf: €4,45
-
EsdoornhoningDeze smaakvolle esdoornhoning wordt gewonnen in Nederlandse natuurgebieden. De bijen van onze…Vanaf: €4,25