Honing wordt gemaakt door bijen van nectar uit bloemen. Logisch, denk je misschien. Maar zo logisch is dat helemaal niet! Want voordat een potje vol honing op tafel staat, is er al heel wat werk verzet door de bijen! Wil je eens precies weten hoe echte honing eigenlijk gemaakt wordt? Lees dan snel verder, want in dit artikel staat precies hoe bijen honing maken!
Zo maken bijen honing uit bloemen
Bijen leven koloniaal in een bijenvolk. In de zomermaanden soms wel met 70.000 bijen in één korf. Deze bijen gebruiken honing als voeding waar ze hun energie uit halen. Maar hoe komen zij aan deze honingvoorraad?
Bijen verzamelen nectar van bloemen. Deze nectar brengen ze naar de bijenkast of korf. Hiervoor gaan er eerst speurbijen op pad om bloemen te vinden die voldoende nectar produceren. Deze bloemen moeten binnen 3 kilometer van de bijenkorf staan. Het liefste heel veel bloemen bij elkaar, zoals koolzaad of fruitbloesem.
Als de speurbijen een plek gevonden hebben met veel aantrekkelijke bloemen, gaan ze dat in de kast aan de andere bijen vertellen. Door middel van dansjes op de raat vertellen ze waar ze het gevonden hebben. Hoe harder de dansjes, hoe interessanter de vindplaats is.
Vervolgens gaan de andere bijen ook op de vleugels om hier zo veel mogelijk nectar te verzamelen. Zij vliegen van bloem naar bloem en drinken overal een klein druppeltje nectar. Deze nectar slaan ze op in een speciale honingmaag. Als de honingmaag vol is vliegen de werksters terug naar de korf.
In de bijenkorf legen de werkbijen hun honingmaag in de cellen. Dit is verse nectar en bevat ongeveer 80% vocht. Hiermee gaan de huisbijen meteen aan de slag om het in te dikken. De vochtige lucht wordt door efficiënt waaieren met de vleugels de bijenkorf uitgewerkt.
Ook voegen de bijen aan de ingedikte nectar enzymen toe. Als de nectar een voor ongeveer 80% uit droge stof bestaat, noemen we het honing. De bijen verzegelen hierna met een wasdekseltje de cellen die vol zitten met rijpe honing.

Hoe wordt de honing van bijen door de imker geoogst?
Als de bijen zo veel overschotten hebben verzameld dat ze meer dan genoeg hebben komt de imker om de hoek kijken. Als minimaal 75% van de raten is verzegeld is de honing ‘rijp’ en dus oogstbaar.
Het mooie is dat bijen bloemvast zijn. Dit betekent dat ze telkens naar bloemen van dezelfde soort hoppen. Hierdoor oogsten wij allerlei verschillende unieke smaken honing!
Alle honingraten die voldoende vol zitten halen wij uit de kast. Onze imker verwijdert de bijen van de raat en neemt de volle honingraat mee naar de slingerruimte. Hier halen wij met een speciaal apparaatje de verzegeling van de cellen af, waardoor de honing uit de raat kan komen.
Vervolgens plaatsen wij de honingraten in een honingslinger. Dit is eigenlijk een grote centrifuge, waarin de honing door de middelpuntvliedende krachten uit de raten slingert tegen de zijkant van de honingslinger. Dit proces heet in vaktaal honing slingeren.
Is de honing na het slingeren meteen klaar voor gebruik?
De koud geslingerde honing stroomt uit een aftapkraan onderaan de honingslinger in een groot rvs vat. Omdat er ook nog wasdeeltjes meekomen, is deze honing erg troebel. Daarom stroomt de honing vervolgens door een grove en een fijne honingzeef alvorens het in de emmer vloeit.
Na het zeven van deze honing is het meteen ook klaar om op te eten. De bijen maken dus het hele product dat geen toevoegingen nodig heeft! Op iedere volle emmer met geslingerde honing noteren wij het percentage vocht, evenals de slingerdatum en de herkomst. Zo weten wij precies waar de honing vandaan komt!
Tijdens dit hele proces van honing slingeren worden de raten en de honing niet verhit. Dit is belangrijk, omdat honing bij temperaturen boven de 40 graden Celsius snel de goede kwaliteit verliest. ‘Deze honing wordt dan ook koud geslingerde honing’ genoemd.
Vanzelfsprekend is alle honing die je bij ons kunt kopen uitsluitend koud geslingerde honing. Wij oogsten honing van onze eigen bijen en werken samen met imkers die dezelfde kwaliteitseisen stellen als wij. Ook deze honingsoorten bevatten dus 100% natuurlijke suiker!
Bijen zijn bloemvast. Dit betekent dat ze altijd dezelfde bloemen bezoeken om nectar van te verzamelen. Dit gedrag zorgt er voor dat er bloemspecifieke honingsoorten ontstaan, zoals lindebloesemhoning, heidehoning, distelhoning, acaciahoning, enz. Wij proberen dit zo veel mogelijk ook gescheiden te oogsten, zodat je al deze soorten honing ook bij ons kunt bestellen.
Honing kopen van de imker, gemaakt door bijen
-
Veluwse heidehoningPure heidehoning, geproduceerd door vele honderdduizenden honingbijen op de paarse Veluwse heide.Vanaf: €5,15
-
LindehoningLindehoning heeft een unieke mintachtige smaak. Deze (h)eerlijke honing is van Nederlandse…Vanaf: €0,00
-
AcaciahoningEen van de zoetste honingsoorten wordt hij genoemd… we stellen hem aan…Product in de uitverkoopVanaf: €4,05
-
DistelhoningDistelhoning is een heerlijke Nederlandse honing, gewonnen midden in grote natuurgebieden. Honing…Vanaf: €4,00
-
EsdoornhoningDeze smaakvolle esdoornhoning wordt gewonnen in Nederlandse natuurgebieden. De bijen van onze…Vanaf: €4,00
-
RozemarijnhoningDeze honing – met zijn goudgele kleur – zit vol waardevolle enzymen,…Vanaf: €4,00