In dit imkerverhaal lees je alles over stuifmeel en stuifmeelkorrels
- Het nut van stuifmeel voor leven op aarde
- Hoe bijen en stuifmeelkorrels zorgen voor bestuiving
- Hoe we stuifmeelklompjes oogsten
- Wat stuifmeel precies is
- Waarom stuifmeelkorrels gezond zijn
- De invloed van stuifmeel op huid- en darmflora
- Wat bijenbrood met stuifmeel te maken heeft
- Hoe en hoeveel stuifmeelkorrels je dagelijks gebruikt
- Waarom topsporters gedroogde stuifmeelklompjes gebruiken
- Veelgestelde vragen over stuifmeelkorrels
- Wat een stuifmeel-allergie met hooikoorts te maken heeft
- Op een rij: 5 redenen om stuifmeel te gebruiken
Totale leestijd: 5 tot 10 minuten
Stuifmeel is onmisbaar voor leven op aarde. Want hoewel stuifmeelkorrels bij flink wat mensen nare hooikoortsklachten veroorzaken, zijn ze essentieel voor de voortplanting van groenten, fruit en alle andere bomen en planten. Omdat wij als bestuivingsimkers hier een grote rol in spelen, weten we veel van deze materie af. We leggen je dan ook graag alles uit over bijen, stuifmeel en bestuiving!
De meeste gewassen en struiken planten zich voort door middel van zaden. Veel van deze zaden zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding, denk maar aan granen en noten. Maar ook vruchten als appels, peren en kersen zouden er niet zijn zonder dat ze zaden -de pitten- zouden bevatten. Kortom: zonder zaden geen menselijk leven!
Wat jij -net als heel veel andere mensen- misschien niet weet, is dat er aan het ontwikkelen van zaad een heel mooi proces vooraf gaat, waarbij stuifmeel een sleutelrol vervult!
Stuifmeel en bestuiving
Om zaad te vormen maken planten eerst stuifmeelkorrels in de helmdraden. Dit zijn de zaadcellen die overgebracht moeten worden op het vrouwelijke deel van een bloem, de stamper. Via de stamper groeien stuifmeelkorrels naar beneden om in het vruchtbeginsel samen te smelten met een eicel. Pas als deze bevruchting is geslaagd zullen de zaden zich gaan ontwikkelen.
Om er voor te zorgen dat het stuifmeel uit de helmdraad op de stamper van een andere bloem terecht komt, hebben planten en bomen grofweg van twee mechanismen: verspreiding door de wind of door insecten. Het overbrengen van stuifmeelkorrels van de helmdraad naar de stamper noemen we bestuiving.
Om er voor te zorgen dat insecten deze bestuiving uitvoeren, vormen de gewassen bloemen rondom de helmdraden en de stampers. Deze bloemen hebben vaak aantrekkelijke kleuren en geuren, en produceren ook nog eens nectar. Zo lokken de bloemen dan bijen en andere insecten, die afhankelijk zijn van nectar en stuifmeel als voedsel.
Bij ieder bloembezoek blijven er stuifmeelkorrels in de haartjes van een insect kleven, die ze meeneemt naar een volgende bloem. Zodra zij daar over de stamper heen gaat om bij de nectar onderin de bloem te komen, blijven er vaak stuifmeelkorrels op de kleverige stempel van de stamper plakken en kunnen zo gaan zorgen voor bevruchting!
Stuifmeelklompjes oogsten van bijen
Iedere bloem heeft haar eigen unieke stuifmeel met een eigen unieke kleur en structuur. Heel vaak is het stuifmeel geel van kleur, maar soms is het ook rood, wit, groen, paars, blauw, oranje, bruin of zelfs zwart! Daarom zijn de stuifmeelklompjes die bijen verzamelen dan ook van verschillende kleuren.
Bijen verzamelen stuifmeel vanuit hun behoefte naar eiwitten, vetten, mineralen en vitamines. Werksters verzamelen het door stuifmeelkorrels van bloemen in korfjes aan hun achterpoten samen te voegen tot klompjes die bestaan uit duizenden korrels. Eén zo’n klompje met vers stuifmeel weegt ongeveer 12 mg.
Om deze stuifmeelklompjes te kunnen oogsten plaatst de imker een stuifmeelval voor de vliegopening van de kast. Een deel van de bijen dat met klompjes stuifmeel aan de achterpoten verliest deze dan bij het naar binnen gaan, waarna deze worden opgevangen en vervolgens gedroogd. Deze gedroogde klompjes noemen we vaak bijenpollen en zijn een gezond voedingssupplement.
Dankzij deze stuifmeelklompjes is een honingbij in staat om met haar eiwit-vetlichaam voedstersap en koninginnegelei -de Royal Jelly– te maken. Hierdoor kunnen de larven uitgroeien tot werksters en is de koningin in staat om tot duizenden eitjes per dag te leggen. Ook de ontwikkeling van de wasklieren hangt samen met en consumeren van voldoende vers stuifmeel. Jaarlijks heeft een bijenkolonie dan ook wel 30 kilo stuifmeel nodig om gezond te kunnen blijven!

“Prachtig om te zien hoe bijen allerlei kleuren vers stuifmeel in klompjes naar de bijenkast brengen!”
— Berthil, imker op De valksche Bijenhof
De samenstelling van stuifmeel
Stuifmeel is eigenlijk een heel fijne poeder dat bestaat uit minuscuul kleine korreltjes die met het blote oog niet eens waarneembaar zijn. Van individuele stuifmeelkorrels is de herkomst dan ook alleen maar met de microscoop te bepalen! Het stuifmeel dat wij waarnemen zijn vaak klontjes die bestaan uit duizenden stuifmeel korrels die aan elkaar geplakt zijn.
Stuifmeelkorrels zijn dus feitelijk de mannelijke voortplantingscellen van planten en zijn vanwege de kleine afmetingen lastig om te oogsten. De korrels bestaan voor 30% uit eiwitten, waarvan 10% vrije aminozuren zijn, 30% koolhydraten, 20% uit vetten en 20% uit overige stoffen zoals vitaminen en mineralen.
De vitaminen in stuifmeel zijn: vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B6, B8, B9 en B12, vitamine C, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Omdat stuifmeelkorrels relatief heel veel vitamine B12 bevatten, is het gebruik van stuifmeel zeker aan te bevelen als je geen of weinig vlees eet.
Zijn stuifmeelkorrels gezond?
Stuifmeelkorrels zijn voor veel insecten de belangrijkste voedingsbron vanwege de hoogwaardige eiwitten die het bevat. Maar het is niet alleen voor insecten van levensbelang: het bevat ook veel stoffen die onmisbaar zijn in gezond voedingspatroon voor ons!
Hoewel je als je dagelijks gezond en gevarieerd eet al ruim voldoende van deze essentiële stoffen binnenkrijgt, zijn er ook veel omstandigheden waarbij het eten van stuifmeel een waardevolle bijdrage levert aan een gezonde levensstijl. Eigenlijk is er geen enkel natuurlijk kant-en-klaar product dat zoveel waardevolle elementen bevat als stuifmeel!
Zo kunnen mensen met luchtwegklachten als astma, bronchites, en hooikoorts baat hebben bij het eten van bijenpollen, evenals wanneer je bloedarmoede, leveraandoeningen en darmklachten hebt. Ook bij huidproblemen zoals acné en dergelijke is het gebruik ervan zeker aan te raden! Samenvattend: stuifmeel is een gezond product dat bijdraagt aan een gezond voedingspatroon.
Stuifmeelkorrels voor darm- huidflora
Hoewel er nog veel aanvullend onderzoek plaats moet vinden, wijst alles er wel op dat het gebruik van stuifmeel erg goed is voor de spijsvertering. Daarom is het eten van gedroogde stuifmeelkorrels zeker ook aan te bevelen bij infecties in de darmen, diaree, en allerei andere darmongemakken. Het is zeer waarschijnlijk dat stuifmeel ook een rol speelt bij het in stand houden van een gezonde darmflora doordat het schadelijke microben verstoort of onderdrukt.
Daarnaast is uitwendig gebruik van producten met stuifmeelkorrels ook aan te bevelen omdat het gunstig is voor de huidflora. Regelmatig gebruik kan bijdragen aan een mooiere huid, glanzender haar en sterkere nagels.
Bijenbrood: het beste stuifmeel voor consumptie?
Bijenbrood is door bijen geconserveerd vers stuifmeel dat zij in de cellen van hun raat opslaan. Ze gebruiken dit als voedingsbron in tijden dat er voor de dagelijkse behoefte te weinig verse stuifmeelkorrels binnenkomen. Bijenbrood is dus een onmisbare voedselreserve van een bijenvolk.
Om stuifmeel te verwerken tot bijenbrood vindt er in de bijenkast een soort fermentatieproces plaats. De werkbijen voegen aan de stuifmeelklompjes enzymen toe met een klein beetje honing om het zo langer houdbaar te maken.
Bijenbrood is voor menselijke consumptie eigenlijk nog beter dan gedroogd stuifmeel, want door het conserveringsproces dat de bijen in gang gezet hebben kan onze spijsvertering de waardevolle elementen uit de stuifmeelkorrels veel beter opnemen.

Het gebruik van stuifmeel
Stuifmeel is dus een bron van waardevolle elementen, waavan het gebruik bij een gezonde levensstijl. Nu vraag je jezelf wellicht af hoe en hoeveel je stuifmeelkorrels gebruiken moet. Het antwoord op die vragen is helaas lastig te geven omdat dit per persoon verschillend is. We kunnen je wel wat handvatten aanrijken.
Per dag eet je ongeveer een eetlepel stuifmeel, bij voorkeur tijdens het ontbijt. Je kan gedroogde stuifmeelklompjes bijvoorbeeld innemen met water, yoghurt of vla. Als je kiest voor yoghurt kan je er meteen ook muesli bij mengen voor een compleet ontbijt. Ook kan je stuifmeel heel goed uitstrooien op een bruine boterham met honing.
Omdat ons spijsverteringssysteem de eiwitten en andere waardevolle elementen uit bijenbrood aanzienlijk beter kan op kan nemen, kan je hier substantieel minder van gebruiken voor hetzelfde resultaat. En theelepel bijenbrood vergelijkbaar met een eetlepel stuifmeelkorrels.
Gebruik van stuifmeel door (top)sporters
Als je regelmatig veel inspanningen verricht zoals bij het sporten, gebruiken de spieren extra veel energie. Spiercellen hebben dan vaak wel vier keer zo veel glycogeen nodig dan in gewone omstandigheden. Dit glycogeen maakt je lichaam aan uit suikers.
Het is wetenschappelijk bewezen dat voorverteerde suikers die in stuifmeel voorkomen zich in ons bloed razendsnel om kunnen zetten in glycogeen. Vaak worden deze suikers al binnen 5 minuten na consumptie omgezet energie die de spieren kunnen verbranden.
Het zal je dan ook niet verbazen dat het gebruik van stuifmeelkorrels en bijenbrood bij sporters en mensen die veel fysieke inspanningen verrichten een enorm populair zijn. Vrijwel direct na de inname voel je jezelf krachtiger en energieker. Het gebruik van stuifmeel werkt dus bevorderend voor de energie en het uithoudingsvermogen.
Vraag & antwoord over stuifmeel
Stuifmeel bestaat uit microscopisch kleine korreltjes die planten maken in de helmdraden van de bloem. In feite zijn het de zaadcellen van de plant die na de bestuiving zorgen voor de bevruchting. Hierdoor onstaan er zaden en vruchten waarmee gewassen zich voorplanten. De stuifmeelkorrels zijn enorm rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.
Bestuiving is het overbrengen van stuifmeelkorrels van de ene bloem op de stamper van de andere bloem zodat er bevruchting plaats vindt. Veelal zorgen insecten zoals honingbijen voor deze stuifmeeloverdracht, maar ook de wind, mensen en zoogdieren leveren vaak een belangrijk aandeel in de bestuiving.
Bijen verzamelen stuifmeelkorrels van bloemen door deze via de haartjes om hun lijf naar de stuifmeelkorfjes op hun achterpoten te wrijven. Hierin ontstaan stuifmeelklompjes die ze naar de bijenkast brengen waar ze een belangrijke bouwstof zijn voor o.a. het maken van koninginnegelei.
Stuifmeelkorrels bevatten veel eiwitten, vitamines en mineralen die passen bij een gezonde levenstijl en zijn dus heel gezond. Ze vormen niet alleen een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse voeding van heel veel insecten, maar ook zijn er veel mensen die wel een extra energie en weerstand kunnen gebruiken die dagelijks stuifmeel eten.
Er is geen vast norm voor hoeveel stuifmeel je per dag gebruiken moet. De meeste mensen nemen 1 á 2 eetlepels gedroogde stuifmeelklompjes per dag. Als je bijenbrood gebruikt volstaat de inname één theelepel per dag. Let op: niet gebruiken bij een allergie tegen bijenproducten!
Bijenbrood is stuifmeel dat honingbijen hebben geconserveerd en opgeslagen in de cellen van hun raat. Door dit conserveringsproces is bijenbrood beter geschikt voor menselijke consumptie dan gedroogde stuifmeelklompjes omdat onze spijsvertering hier makkelijker de eiwitten uit kan opnemen.
Waarom een allergie tegen stuifmeel hooikoorts veroorzaakt
Wanneer je hooikoortsklachten hebt duidt dit erop dat jouw slijmvliezen allergisch reageren op stuifmeelkorrels die in de lucht rondzweven. Eigenlijk is het een overreactie van het imuunsysteem dat stuifmeelkorrels als een gevaarlijke indringers detecteert en dezen nogal heftig gaat bestrijden.
Deze overreactie zorgt voor hele vervelende hooikoorts klachten zoals gezwollen slijmvliezen, zere keel, gezwollen ogen, traanogen, verstopte neus, loopneus, opgezette klieren en overmatig niezen.
Op zichzelf zijn de klachten van hooikoorts niet gevaarlijk, maar kunnen wel als heel hinderlijk ervaren worden. Met name in het voorjaar als de katjes aan de bomen zitten en in de zomer als de grassen bloeien zweven er heel veel stuifmeelkorrels in de lucht en zijn de reacties vaak het heftigst.

Hooikoortsklachten ontstaan vaak door het stuifmeel van windbloeiers zoals: wilgen, berken, elzen, hazelaar, eiken en allerlei grassen. Het gebruik van honing die deze stuifmeelkorrels bevatten kan de allergische reactie van hooikoorts sterk verminderen.
Lees meer over honing tegen hooikoorts >>
Stuifmeel kopen?
Bestel stuifmeelkorrels of bijenbrood hier online!
-
Bijenpollen stuifmeelkorrelsStuifmeelkorrels of bijenpollen zijn een superfood, die talrijke essentiële voedingsstoffen bevatten.Product in de uitverkoopVanaf: €6,95
-
Bijenbrood SUPERFOODBijenbrood is al sinds de oudheid al bekend zijn heilzame kwaliteiten en…Vanaf: €16,75
-
StuifmeelcapsulesDeze stuifmeelcapsules bevatten talrijke essentiële voedingsstoffen, mineralen en vele vitaminen. Gewicht per…Vanaf: €14,95
-
Bijenpollen | Stuifmeelkorrels 1,5 kiloStuifmeelkorrels of bijenpollen zijn een superfood, die talrijke essentiële voedingsstoffen bevatten. Inhoud:…Product in de uitverkoop€43,95
-
Honingzeep met pollenDe honing in de zeep zorgt voor vochtinbrenging in de huid en…€3,25
5 redenen waarom je stuifmeel moet gebruiken!
In dit artikel hebben we uitgebreid beschreven wat stuifmeel precies is, waar het vandaan komt, waar het voor dient en wat bijen er mee doen. Ook de gezonde aspecten van stuifmeelkorrels zijn uitgebreid beschreven.
Het is heel begrijpelijk als je niet alles onthouden hebt. Daarom toch even op een rijtje wat de voordelen zijn van dagelijks gebruik van stuifmeelkorrels:
- Stuifmeel bevat zeer veel vitamines en mineralen. Het is een van de compleetste producten uit de natuur vanwege de vele waardevolle elementen en helpt met op peil houden van de dagelijkse vitaminebehoefte.
- Stuifmeelkorrels zijn heel krachtige energieleveranciers de spieren razendsnel van de juiste brandstof voorzien. Vooral bij meer fysieke inspanningen zorgen stuifmeelkorrels voor een fitter gevoel en groter uithoudingsvermogen.
- Preventief gebruik van de juiste stuifmeelkorrels in honing kan de klachten van hooikoorts sterk verminderen. Ook kan het positief werken bij astma en andere luchtwegklachten.
- Dagelijks gebruik van gedroogde stuifmeelklompjes kan je helpen om de darmflora gezond te krijgen of te houden. Bij darminfecties en diaree is het gebruik van dit droge stuifmeel dan ook zeker aan te bevelen.
- Stuifmeel helpt met het gezond houden van je nagels, huid en haren.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.