Het leek wel of het altijd grijs en regenachtig zou blijven, maar gelukkig is het toch anders gegaan! Na maanden van donker weer, schijnt de zon nu volop en met temperaturen tussen de 12 en 18 graden is het tijd om onze bijenvolken te inspecteren. Want het is altijd spannend hoe zij zich door de winter heen geslagen hebben.
Het is belangrijk om in het voorjaar met goede vitale bijenvolken aan het nieuwe honingseizoen te starten. Daarom voeren onze imkers zodra het kan een eerste controle uit. Maar waar letten we allemaal op tijdens deze voorjaarscontrole van onze bijenvolken? En, welke handelingen verrichten we als er iets niet helemaal in orde is in het volk? In dit artikel gaan we daar even wat dieper op in.
Onderstaand lees je stap voor stap hoe onze imkers de bijenvolken in het voorjaar inspecteren en welke handelingen daarbij worden uitgevoerd.
- Eerste aandachtspunt: heeft het bijenvolk nog voldoende voedsel?
Het eerste waar we naar kijken bij een bijenvolk is de voorraad van de honing. Want honing is eigenlijk de brandstof van het volk. Als er niet genoeg honing aanwezig is, kan het bijenvolk zichzelf niet meer op temperatuur houden en zal het snel dood gaan.
Zeker omdat de koningin in het voorjaar weer eitjes begint te leggen kan de honingvoorraad snel minder worden. Want, de eitjes moeten uitgebroed worden op ca. 32 graden Celsius. De bijen moeten dus extra hard werken om de temperaturen op het goede niveau te houden.
Als er een echt tekort aan honing dreigt te ontstaan, kunnen we het volk een speciaal fondant geven, waardoor ze toch kunnen overleven. Een soort noodvoeding dus. We proberen dit natuurlijk altijd te voorkomen, lees hier hoe we dat doen, maar de natuur blijft altijd een tikkeltje onvoorspelbaar! - Het tweede waar we naar kijken: is er nog een goed leggende koningin aanwezig?
Ieder jaar komen we wel enkele volken tegen waar in het voorjaar geen (goede) koningin meer in aanwezig is. De oorzaken hiervan zijn divers. Zo kan het geburen dat ze verongelukt is tijdens de oxaalzuurbehandeling, waarmee de varroamijten bestreden worden.
Ook kan het gebeuren dat de bijenkoningin darrenbroedig raakt. Dit ontstaat als de koningin geen bevruchte eitjes meer kan leggen. De zaadcellen die normaal uit de spermatheek aan de eitjes worden toegevoegd, komen dan niet meer mee. Het gevolg is dat er alleen nog maar mannetjes bijen geboren worden, die geen voedsel kunnen verzamelen of jonge bijen verzorgen.
Als wij zien dat een bijenvolk geen goede koningin meer heeft, voegen we dit volk samen met een ander bijenvolk dat nog wel een leggende koning heeft. Vaak maken we zo dan van 2 kleinere volken weer een sterk bijenvolk - Het volgende wat we beoordelen is: heeft het bijenvolk voldoende bijen?
Als imker ben je voortdurend bezig om er voor te zorgen dat de grootte van de bijenwoning past bij het aantal bijen in het volk. Omdat het volk in de winter op zijn kleinste is, is de woning dit automatisch ook.
Omdat er in het voorjaar weer vers nectar en stuifmeel binnenkomt, begint het bijenvolk na verloop van tijd weer te groeien. Bij de controle komen we altijd een aantal volken tegen die zo hard groeien dat e letterlijk niet meer in de kast passen. We hebben dan 2 opties:
A. We halen enkele raten vol met broed en bijen uit het volk en geven dit aan een ander bijenvolk dat er naast staat en eigenlijk een beetje te klein gebleven is. De plek van de weggenomen raten vullen we op met lege raten, zodat het bijenvolk weer verder kan ontwikkelen.
B. Als er geen kleine bijenvolkjes naast de overvolle bijenkast staan krijgt zo’n volk er een nieuwe verdieping met lege raten bij. Zo kan het volk weer lekker doorontwikkelen.
De bestuiving van de fruitbomen bloesem
De kans is reëel dat je er nog nooit bij stil hebt gestaan: als je een appel eet, is deze hoogstwaarschijnlijk tot stand gekomen met behulp van een honingbij! Want voordat fruit een rijpe vrucht is geworden, gaat daar heel wat aan vooraf!
In het vroege voorjaar bloeien de meeste soorten fruit uitbundig. Dit is niet alleen maar voor de show, maar een onmisbare schakel in het maken van fruit. Want deze bloemenpracht zorgt er voor dat er bestuiving plaats vindt.
Bij deze bestuiving wordt er stuifmeel (zaadcel) door insecten overgebracht op de stamper (vrouwelijk deel) van een bloem. Pas als dit doorgroeit naar het vruchtbeginsel (eicel) in de bloem zal er uiteindelijk ook een vrucht uit onstaan.
Omdat er in het voorjaar nog nauwelijks grote aantallen insecten zoals hommels, solitaire bijen en vlinders aanwezig zijn, zijn de meeste fruitsoorten vooral aangewezen op een bestuiving door koloniaal overwinterende honingbijen.
Ieder jaar brengen wij daarom een groot aantal bijenvolken bij fruittelers in de Betuwe en het land van Maas en Waal. Met de fruittelers maken wij afspraken over waar en hoeveel bijenvolken we plaatsen in de boomgaarden van diverse soorten fruit. Denk aan appels, peren. pruimen en kersen, maar ook zachtfruit zoals rode bessen.

Bestuiving is een prachtig natuurlijk samenspel tussen de bloemen en de bijen!
— Imker Gerard
Onze bijen zijn dus van grote waarde voor de fruittelers. Zonder goede bijen kan er zelfs een misoogst ontstaan. Daarom brengen wij tijdens de voorjaarscontrole meteen in kaart welke bijenvolken sterk genoeg zijn voor een goede bestuiving. Zo komen de fruittelers niet voor onaangename verrassingen te staan!
Bestuiving door bijen in een kas
Naast de ‘gewone’ bestuiving in de boomgaarden, doen onze bijen ook nog aan een hele bijzondere bestuiving: in de kas! Omdat wij graag het hele jaar door vers fruit willen eten, zijn er ook fruittelers die er voor kiezen om fruitbomen of struiken in een glazen kas of folietunnel te verbouwen.
Doordat het in een kas veel sneller opwarmt dan in de buitenlucht, is het logische gevolg dat dit fruit nog eerder in bloei staat. Ook in kassen en tunnels is het onmisbaar dat het fruit door bijen hun betsuivingswerk doen. Anders zal een misoogst het gevolg zijn.
Daarom plaatsen wij ook bijenvolken in kassen en tunnels bij fruittelers. Dit komt echter wel heel precies, want als deze te vroeg geplaatst worden is er nog niet genoeg voedsel. Ook moeten de volken zo snel mogelijk uit de kassen en tunnels verwijderd worden zodra de gewassen uitgebloeid zijn.
Inmiddels hebben we al weer de eerste bijenvolken in de kassen een plaatsje gegeven. Deze bijen leggen nu de basis voor prachtige en vooral gezonde mooie rode bessen. Voor ons is het bestuivingsseizoen dus al weer begonnen!
Het verband tussen honing, stuifmeel (pollen) en hooikoorts
Omdat bijen actief stuifmeel – ook wel pollen of bijenpollen genoemd – verzamelen, zorgen ze niet alleen voor een goede bestuiving van bloemen planten, maar maken ze ook een prachtig natuurlijk medicijn tegen hooikoorts: lokale honing!
Omdat lokale honing ontzettend veel pollen bevat waar hooikoortslijders allergisch op reageren als ze deze inademen, kan het gebruik van de juiste honingsoort de klachten van hooikoorts sterk verminderen, of zelfs helemaal laten verdwijnen.
Van heel veel klanten krijgen we ieder weer te horen dat ze zo blij zijn dat ze dit ontdekt hebben! Hierdoor kunnen dure medicijnen tegen hooikoorts in veel gevallen helemaal onaangeroerd blijven.
Lees hier op de uitlegpagina hoe honing tegen hooikoorts precies werkt en welke honing je het beste kunt gebruiken tegen hooikoorts.
Veelgestelde vragen over bestuiving door bijen.
Jazeker! Wij verplaatsen de bijenvolken vaak in de nacht, als alle bijen binnen zitten. We behandelen de bijenkasten bij het verplaatsen uiterst voorzichtig, zodat de bijen er zelf nauwelijks iets van merken. En, de plek waar de bijen neergezet worden is ook nog eens een walhalla van voedsel waar de bijen naar hartelust voedsel kunnen verzamelen!
Het grootste voordeel van honingbijen ten opzichte van hommels is dat bijen als kolonie overwinteren. Hierdoor zijn er al vroeg in het voorjaar grote aantallen bijen beschikbaar, die de massale bloei van het fruit optimaal kunnen bestuiven
Bestuiving met solitaire bijen is vaak veel lastiger omdat ze lastiger te kweken zijn en het aantal veel kleiner is dan bij honingbijen. Ook is de actieradius van solitaire bijen 10 x zo klein als van honingbijen. Daarnaast zijn honingbijen in tegenstelling tot solitaire bijen bloemvast, waardoor ze veel efficiënter bestuiven.
Ja, bijen zijn insecten die van echte massadracht houden. Dit betekend dat bijen graag honing verzamelen van veel bloemen van dezelfde soort. Daarom ontwikkelen bijenvolken die bij het koolzaad en in boomgaarden geplaatst worden vaak razendsnel.
Nee, in onze voorjaarshoning vind je geen meetbare waardes van verboden landbouwgif. Gelukkig zijn de regels voor het gebruik van landbouwgif tijdens de bloei van het fruit de laatste jaren flink aangescherpt, waardoor wij nooit meer residuen van landbouwgif in honing aantreffen.
Voortgang nieuwbouw honingwinkel HONINGonline.nl
Het is al weer een tijdje geleden dat we een laatste update gegeven hebben over de voortgang van de bouw van onze nieuwe honingwinkel. Dit betekent natuurlijk niet dat we ook stil gezeten hebben!
Harm van Postema Bouw uit Voorthuizen is ons 3 weken wezen helpen met het timmeren van de inrichting. Hij heeft er voor gezorgd dat er een aantal keurige wanden in onze winkel gemaakt zijn. Zo hebben we een kantoor op de eerste verdieping gekregen en op de begane grond een minder validen (MIVA) toilet en een special inpakafdeling voor het inpakken van bestellingen via onze webwinkel.
Ook heeft Harm een prachtige trap van robuust douglashout getimmerd. Echt, een blikvanger in onze winkel! Waar zouden we toch blijven zonder vakmannen hè!?
Zelf zijn we druk bezig geweest met het aftimmeren van de buitenwanden. Dit hebben we gedaan afvalhout uit een lokale houtzagerij. Dit vinden we niet alleen super mooi, maar op deze manier zijn we ook nog een extra duurzaam bezig!
Wil je een voorproefje van onze winkel? Bekijk dan hierboven alle foto’s in de slider.
Wanneer gaat de nieuwe winkel open?
De bouw van de honingwinkel loop lekker op schema. We zijn druk bezig met het maken van stellingen, zodat we binnenkort alle honing naar de nieuwe winkel kunnen verhuizen.
Op de vraag wanner onze nieuwe honingwinkel open gaat hebben we nog geen definitief antwoord. Onze streefdatum was 1 april, maar waarschijnlijk wordt dit wel een weekje later. We houden je op de hoogte!
— Update —
Onze nieuwe winkel is geopend!
Van 14 april is de nieuwe honingwinkel van imkerij De Valksche Bijenhof | HONINGonline.nl geopend. We nodigen je van harte uit om deze winkel snel een keer te komen bezoeken!
We hebben ons best gedaan om alle honing en bijenproducten ruim en overzichtelijk te presenteren, met behoud van de nostalgische sfeer die je bij ons gewent was.
In de slider hebben we wat foto’s geplaatst van de nieuw ingerichte honingwinkel om je een sfeerimpressie te geven. Maar de allerbeste beleving krijg je natuurlijk als je onze honingwinkel een keer bezoekt.
Van harte welkom!
Een overzicht van de nieuwste producten in onze honingwinkel
-
Kari’s groentecrackers ‘Spinazie & Prei’Kari’s groentecrackers met spinazie en prei zijn vezelrijke hartige crackers met maar…€3,99
-
Kari’s groentecrackers ‘Rode Biet’Kari’s groentecrackers met rode biet zijn vezelrijke hartige crackers met maar liefst…€3,99
-
Kari’s Knekkebrød met extra vezelsKari’s Knekkebrød met extra vezels zijn gebakken roggemeel en havermeel, aangevuld met…€3,99
-
Kari’s SpeltcrackersKari’s speltcrackers zijn gebakken van spelt en haver, en maar liefst 40%…€3,99
-
Kari’s RoggecrackersKari’s roggecrackers zijn gebakken met haver, rogge en maar liefst 38% biologische…€3,99
-
Kari’s BoekweitcrackersBoekweitcrackers van Kari’s crackers zijn grotendels gemaakt met het echte ouderwetse boekweit….€3,99
-
Kari’s Oude Kaas crackersEen absolute favoriet in ons testpanel! Dit is een cracker op oer…€3,99
-
Bloemenhoning NL emmer 7 kiloEmmer Nederlandse bloemenhoning. 7 Kilo echte rauwe Bloemenhoning koop je vers uit…Product in de uitverkoop€98,00
-
Emmer Biesboschhoning / Balsemienhoning 7 kiloEmmers met 7 kilo Balsemienhoning kopen? Deze emmer met honing uit Natura2000…Product in de uitverkoop€98,00
-
Dennenhoning emmer 5 kiloDennenhoning is een exclusieve honing die bijna zwart van kleur is. Vanwege…Product in de uitverkoop€73,50
-
Bloemenhoning NL emmer 5 kiloEmmer met 5 kilo echte rauwe Bloemenhoning van de Nederlandse imker! Ideaal…Product in de uitverkoop€79,95
-
KaapKoffie Fairtrade KoffiebonenMet deze koffiebonen van Kaap Koffie maak je overheerlijke koffie en draag…Vanaf: €9,95
-
Honingbeertjes met vitaminesHoningdubbelberen van Minkenhus® zijn het betere snoepgoed! Deze honingbeertjes zien er niet…Vanaf: €4,65
-
Honingsnoep – duindoorn XXLDeze snoepjes op basis van honing & duindoorn + vitamine C hebben…Product in de uitverkoop
Vanaf: €24,50Vanaf: €21,50 -
PROgreen ‘Wilde Bloemen’ professional seedsPROGREEN bloemenmengsel zaden zijn geschikt voor professionele toepassingen. Extra lang en rijk…Product in de uitverkoopVanaf: €3,25
-
Honingsnoep met salie XXLHoningsnoep met is heel verrassende van smaak smaak: zoet en kruidig! Bovendien…Product in de uitverkoop
Vanaf: €24,50Vanaf: €21,50 -
Bijenwaskaars ‘honingraat’Prachtige unieke bijenwaskaars. Deze handgemaakte waskaars met honingraat structuur heeft extra veel…€3,95
-
Drijfkaars ‘Grote bloem’Deze drijfkaars van bijenwas in de vorm van een zonnebloem is een…€3,25
-
Drijfkaars ‘Kleine bloem’Deze drijfkaars van bijenwas in de vorm van een kleine bloem is…€2,55
-
Waskaars – ‘Blok Nostalgia’Deze robuuste bijenwaskaars is een stoere kaars met rechte lijnen, maar is…€12,75
-
Stompkaars bijenwasPrachtige unieke bijenwaskaars. Deze handgemaakte stompkaars van bijenwas heeft extra veel branduren….€10,95
-
Theelicht bijenwas – HartjeDit theelichtje in de vorm van een hartje is met de hand…Vanaf: €1,45
-
Afrikaanse maaltijdsoep met fonio en misoDeze maaltijdsoep is een heerlijk exotische smaakbom uit Zuid-Afrika, met fonio, miso…€4,99
-
Foniocrackers – Kari’s knekkebrødEen heerlijk krokante cracker met een volle smaak en een goede bite….€3,99
-
Fonio – Afrikaans oergraanFonio is een kleine Afrikaanse graankorrel met een bijzonder hoge voedingswaarde en…€2,79
-
Bleieren Lemon CurdDit biologische ei-lekkernij Lemon Curd is een bizar lekkere, lobbige, zoetzure crème,…€7,50
-
Rooibos thee – 100% OriginalDeze original rooibos ‘thee’ is een veel gedronken thee, met een prachtig…€3,45
-
Kennismakingspakket Unique HoneyHoningliefhebbers, opgelet! Nu 5 speciale honingsoorten van Europese bodem in een proefpakket!Product in de uitverkoop
Vanaf: €19,75Vanaf: €17,25 -
Biesboschhoning NL 5 kilo emmerEmmer met 5 kilo honing uit het Nederlands natuurgebied de Biesbosch! Balsemienhoning…Product in de uitverkoop€79,95
-
Bloemenhoning NL 3,5 kilo3,5 kilo echte rauwe Bloemenhoning van Nederlandse bodem! Ideaal voor de grootverbruiker…Product in de uitverkoop€67,50