Veelgestelde vragen

 

Vragen over onze producten

Over de relatie honing tot hooikoorts is al veel gezegd en geschreven. Wetenschappelijke bewijzen zijn er niet, omdat het simpelweg nooit onderzocht is. Wetenschappelijke onderzoeken worden meestal betaald door farmaceutische bedrijven. Omdat deze bedrijven geen enkel belang hebben bij bewijs van het nut van honing tegen hooikoorts, zal een wetenschappelijke bevestiging dan ook lang op zich laten wachten.

Het principe van honing tegen hooikoortsklachten

Wat we wel kunnen zeggen is dat we inmiddels al ontzettend veel mensen met hooikoorts kennen die baat hebben bij het gebruik van honing. Vereiste is wel dat deze honing onbewerkt en van Nederlandse herkomst is. In deze honing zijn op microscopisch niveau duizenden stuifmeelkorreltjes (pollen) aanwezig.

Deze pollen zijn dezelfde als waar mensen met hooikoorts de allergische reactie van krijgen. Dit komt doordat ze afkomstig zijn van de Nederlandse vegetatie. De allergische reactie ontstaat doordat de slijmvliezen geprikkeld worden op het moment dat er veel pollen in de lucht zitten tijdens de bloei van bepaalde planten. 

Hoe honing te gebruiken tegen hooikoorts 

Door preventief honing te gebruiken met daarin streekeigen pollen, ben je feitelijk een soort immuniteit-therapie begonnen. Dagelijks worden je slijmvliezen op een milde manier geprikkeld door de pollen die ook in honing voorkomt. Op het moment dat er dan een explosie van pollen in de lucht is, herkent je lichaam deze niet als vreemd, en als in veel gevallen minder tot niet meer allergisch reageren. 

Een vereiste is dus wel dat de honing uit Nederland afkomstig is en pollen bevat die bij jou een allergische reactie geven. De meest gebruikte soort in onze webshop hiervoor is de Streekhoning >> omdat hierin van een groot aantal bloemensoorten pollen aanwezig zijn. De kans dat de pollenkoorts die bij jou een allergische reactie kan geven aanwezig is, is dus behoorlijk groot

Veel mensen zijn overtuigd van de kracht van propolis, maar weten niet hoe ze het gebruiken moeten. Wij bieden 2 varianten van propolis aan:

  • Tinctuur voor in- en uitwendig gebruik
  • Propolis zalf voor uitwendig gebruik

Tinctuur is 100% ruwe propolis opgelost in alcohol. Tinctuur is hoofdzakelijk bedoeld voor inwendig gebruik ter verbetering van de weerstand of om te ondersteunen bij chronische ontstekingsvormen. Omdat het een natuurproduct betreft is de dosering is per persoon verschillend. Ieder lichaam reageert er anders op.

Zo gebruik je propolistinctuur 

Evenwel kunnen we wel een richtlijn geven. Aanbevolen is om te starten met 10-15 druppels per dag, om dit af te bouwen naar 6-10 druppels per dag. Het best is om tweemaal daags de halve dosering in te nemen. Deze doseringen zijn voor volwassen mensen. Kinderen krijgen doorgaans hiervan de helft 

Deze druppels kunnen in de drinkyoghurt worden opgelost, of op een stukje brood gedruppeld worden om het in te nemen. Het kan ook wel rechtstreeks in de mond, maar houdt er wel rekening mee dat dit een sterke smaak heeft door de alcohol 

Tinctuur kan ook uitwendig gebruikt worden op wondjes of kalknagels etc. Houd er wel rekening mee dat tinctuur vlekken kan geven die lastig verwijderbaar zijn 

Zo gebruik je propoliszalf  

Zalf is uitsluitend bedoeld voor uitwendig gebruik. Vaak wordt het toegepast bij acne, alle Herpes varianten, psoriasis, eczeem, schimmels en aambeien. Ook bij spataders, kneuzingen, blauwe plekken en eelt kan gebruik van deze zalf helpen. 

Tevens kan het helpen bij stelpen van bloedingen, pijnverdrijving, stimuleren van nieuwe weefselgroei en desinfecteren. 

Het beste kan je de zalf in een dun laagje aanbrengen en licht inwrijven. Op wonden kan de zalf op een pleister/gaasje worden aangebracht om zo contact met de wond te maken.

Nog meer informatie? Kijk dan hier >>

Over het algemeen hebben alle producten die je bij ons kan bestellen een lange houdbaarheid. Van de NVWA mogen wij honing niet altijd een houdbaarheidstermijn meegeven die strookt met de werkelijkheid.

De houdbaarheidstermijn die wij honing meegeven nadat we het afgevuld hebben in de pot is 1,5 jaar. Na 1,5 jaar is het echter in vrijwel alle gevallen nog prima te consumeren

De enige producten die een kortere termijn hebben zijn de biologische nougat en de Veluwse boerenroom van producent 'De Lankerenhof' Van deze t producten geld een houdbaarheid van 14 dagen of langer

Dit is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. We proberen het hier zo duidelijk mogelijk uit te leggen. In onze honing zitten geen toegevoegde (kristal)suikers

Honing bevat behoorlijk wel veel caloriën in de vorm van natuurlijke druivensuiker. Deze caloriën zijn voor het lichaam direct om te zetten in energie. Als smaakbeleving is de zoetkracht van honing vele malen groter dan van kristalsuiker. Daarnaast is het natuurlijk veel gezonder!

Als de laatste honing van de bijenvolken geoogst is, voeren wij de bijen een speciale oplossing van een soort suikerwater. De bijen slaan dit op in de cellen en gebruiken dit als brandstof in de winter om zichzelf in leven te houden. Zouden we dit niet doen, zou het volk de winter niet overleven.

Nergens in Europa zijn er imkers die hun bijen niet bijvoeren en wel honing oogsten. Degenen die verklaren dat ze dit wel doen kan je meteen als leugenaar aanmerken omdat dit praktisch niet haalbaar is.

De in de winter bijgevoerde suikers komen bij ons gegarandeerd niet in de honing terecht. 

Honing is van nature vloeibaar. Na een aantal weken of maanden kan honing gaan kristalliseren. De snelheid ven de kristallisatie hangt af van de soort honing. Gekristalliseerde honing veranderd alleen de structuur, de smaak en kwaliteit blijven gelijk.

Kristallisatie van honing herken je eraan dat de structuur veranderd. Allereerst zal je een witte vleug in de honing zien ontstaan. Na enige tijd wordt de honing steeds troebeler en stijver.

Een snelle kristallisatie is een van de bewijzen dat de honingkwaliteit goed is. Het kristalliseren is echter niet altijd gewenst! Je kunt gekristalliseerde honing zonder verlies van kwaliteit weer vloeibaar maken door deze tot maximaal 40 graden te verwarmen. De natuurlijke enzymen, eiwitten en mineralen blijven zo behouden.

Dit verwarmen kan je doen door de honing op een bierviltje op de radiator of een nacht in de elektrische oven op 40 gaden te plaatsen. Zet honing nooit in de magnetron, hierin breek je alle gezonde stoffen af!

Een andere optie is de honing invriezen, dit kan zelfs in glazen potjes. Dit zet het kristallisatie proces zo goed als stil.

'Rauwe honing' die 'koud geslingerd' is, dat zijn termen die je overal terug kunt vinden. Feitelijk zijn het onzinnige termen, maar omdat veel mensen op internet er naar zoeken, gebruiken we ze wel in onze webshop. Wij hebben namelijk wel de producten die er mee bedoeld worden in huis!

Koud geslingerde honing

De term 'koudgeslingerd' betekent letterlijk dat de de honing niet wordt verwarmd tijdens het slingeren. Eigenlijk is dit een vreemde term omdat warm slingeren niet mogelijk is. Honing zit opgeslagen in raten van bijenwas. Als deze was temperaturen boven de 45 krijgt is het zo zacht dat honing eruit slingeren niet meer mogelijk is.

Verwarmen van de honing gaat ten koste van de kwaliteit van de honing omdat dit de aanwezige eiwitten en enzymen afbreekt. Omdat honing uit het buitenland bijna altijd gekristalliseerd is bij aankomst in ons land, wordt het door grote bedrijven verhit tot temperaturen boven de 90 graden. In deze honing zijn de meeste gezonde aspecten totaal verdwenen

Rauwe honing

Met rauwe honing wordt bedoeld dat het 100% natuurzuivere honing zonder toevoegingen is. Dus na het slingeren worden de grotere wasdeeltjes en wat andere vuiltjes er uit gezeefd om het vervolgens in een potje af te vullen. Puur natuur!

Omdat honing een relatief duur product is wordt hier veel mee gerommeld. Met name bij honing uit landen als China wordt zeer regelmatig vastgesteld dat het met een groot deel suikerwater is aangelengd. Voor supermarkthoning geldt in het algemeen: Hoe goedkoper, hoe meer Aziatische herkomst.

Honing in onze webshop is gegarandeerd rauwe honing: zoals hierboven beschreven alleen gezeefd en zonder toevoegingen in de pot gedaan.

Honing is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens enorm gezond. Voorwaarde is wel dat de honing puur moet zijn. Dat betekend: zonder toevoegingen en volledig door bijen gemaakt van bloemennectar. Ook mag de honing nooit verhit worden, wat met honing in de supermarkt vaak wel is gebeurd.

Er is erg veel beschreven over de gezonde aspecten van honing. Zomaar 6 belangrijke zaken op een rij:

  • Het heeft een bacterie- en schimmelremmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt, en je kunt het zelfs op wondjes op de huid smeren.
  • Het beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat honing boordevol flavonoïdes en antioxidanten zit.
  • Het verhoogt het uithoudingsvermogen en de sportprestaties, omdat honing de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt en daardoor ook de herstelperiode na het sporten verkort.
  • Het reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de ideale balans van fructose en glucose in honing. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker, en kwalitatief goede honing van de imker heeft een lage waarde op de Glycemische Index, zodat je bloedsuikerspiegel er niet van piekt.
  • Het is een probiotioca en houdt de darmflora in balans. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden ‘vriendelijke’ bacteriën, waaronder 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.
  • Honing die geoogst wordt uit hetzelfde land als waar je vandaan komt kan bij preventief gebruik hooikoorts klachten sterk reduceren. Dit komt door de duizenden pollen (stuifmeel) die in de honing voorkomen.

Kortom, honing is zo gezond dat je het wat vaker zou moeten eten. Honing is erg lekker in de thee, maar je kunt er ook de heerlijkste rauwe lekkernijen en snacks mee maken. Daarnaast geeft een theelepeltje honing in een groene smoothie een extra lekkere zoete dimensie!

Vragen over bestellen en verzenden

Woon je in Nederland en ben je klant van een Nederlandse bank, is de kans groot dat je gewoon via iDEAL kunt betalen. Woon je in het buitenland en ben je klant van een bank die iDEAL betalingen niet ondersteunt, kan je wel bestellen in de webshop.

Dit doe je als volgt:

  • Selecteer je product(en)
  • Ga naar afrekenen
  • Vul je gegevens in
  • Bij de optie 'Betaalmethode' kies je de optie 'per overboeking'
  • Rond je bestelling af

Overboekingen hebben wel een langere verwerkingsperiode. Als je deze optie gebruikt, zal het dus wel langer duren voordat we jouw bestelling versturen.

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk gaan genieten van de bestelde producten. Daarom streven wij er naar om de honing en andere producten op de dag van bestellen te versturen. In verreweg de meeste gevallen zullen producten die je voor 16:00 uur besteld, de volgende dag al bezorgd worden!

Omdat onze bijen ook veel aandacht vragen, kan het een enkele keer voorkomen dat dezelfde dag verzenden niet gaat lukken. We garanderen dat tenminste binnen 48 uur na je bestelling het product verzonden wordt!

Het betalingsverkeer loopt tegenwoordig allemaal via de Europese Centrale Bank. Dit is dan ook de reden dat als je geld overboekt naar een andere rekening, dit niet meteen dezelfde dag nog op de tegenrekening wordt bijgeschreven. Omdat in onze webshop de bestellingen verzonden worden als het geld bij ons is bijgeschreven, adviseren wij om indien mogelijk met iDEAL te betalen

Betalen met iDEAL (aanbevolen)

Als via iDEAL betaalt zorgt een speciaal systeem van de aangesloten banken er voor dat onze webshop per direct het geld binnen ziet komen. Deze betaal methode is erg gebruiksvriendelijk omdat het ongeveer op dezelfde manier werkt als internetbankieren. 

Als je de betaling dus via iDEAL doet, zullen wij ook sneller je bestelling naar je versturen. Wij versturen altijd op het moment dat het geld bij ons is bijgeschreven. Meer weten over iDEAL? Klik dan hier >>

Betalen per overboeking

Omdat betalen per iDEAL voor een heel kleine groep niet mogelijk is, bieden wij ook de mogelijkheid aan om per overboeking te betalen. Als je per overboeking betaal moet je er rekening mee houden dat de bestelling veel minder snel bij je thuis bezorgd wordt, omdat dit dan de ECB en de betaalprovider moet passeren.

Betalingen per overboekingen worden meestal pas na 4 werkdagen op onze rekening bijgeschreven. De zaterdag en zondag tellen in deze dus ook niet mee. Om die reden bevelen wij een iDEAL betaling van harte aan.

Conclusie: Betalen per iDEAL is eenvoudig, veilig en snel en kan je indien mogelijk het beste gebruiken.

Dit is zeker mogelijk. Bij het afronden van jouw bestelling wordt er gevraagd welke verzendmethode je wilt gebruiken. Hier heb je de keuze uit:

- Standaard PostNL

- Verzekerd PostNL

- Afhalen in winkel

Als je de optie 'Afhalen in winkel' aanvinkt, hoef je geen portokosten te betalen en kan je binnen enkele werkdagen jouw bestelling afhalen in de winkel van De Valksche Bijenhof. De adresgegevens en openingstijden vindt je hier.