Klanten geven ons een

1302 reviews
9.5 10.00
Boriana - 10
Pluspunten
De zending kwam beschadigd aan. Binnen een paar dagen kreeg ik een bericht van HONINGonline dat de zending opnieuw verstuurd is. Top service! De honing is overheerlijk!
Verbeterpunten
N.v.t.

Veelgestelde vragen

 Vragen over honing of andere diensten in onze webshop? Bekijk dan de onderstaand vragen die anderen reeds aan ons gesteld hebben.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice!

Vragen over onze producten en webshop

Over de relatie honing tot hooikoorts is al veel gezegd en geschreven. Wetenschappelijke bewijzen dat honing helpt tegen hooikoorts zijn er niet, omdat het simpelweg nooit is onderzocht. Wetenschappelijke onderzoeken worden meestal betaald door farmaceutische bedrijven. Omdat deze bedrijven geen enkel belang hebben bij bewijs van het nut van honing tegen hooikoorts, zal een wetenschappelijke bevestiging dan ook lang op zich laten wachten.

Het principe van honing tegen hooikoortsklachten

Wat we wel kunnen zeggen is dat we inmiddels al ontzettend veel mensen met hooikoorts kennen, die baat hebben bij het gebruik van honing. Vereiste is wel dat deze honing onbewerkt en van Nederlandse herkomst is. In deze honing zijn op microscopisch niveau duizenden stuifmeelkorreltjes (pollen) aanwezig.

Deze pollen zijn dezelfde als waarvan mensen met hooikoorts de allergische reactie krijgen. Dit komt doordat de pollen in de honing afkomstig zijn van de Nederlandse vegetatie. De allergische reactie ontstaat doordat de slijmvliezen geprikkeld worden op het moment dat er veel pollen in de lucht zitten tijdens de bloei van bepaalde planten. 

Hoe honing te gebruiken tegen hooikoorts 

Door preventief honing te gebruiken met daarin streekeigen pollen, ben je feitelijk een soort 'immunotherapie' begonnen. Dagelijks worden je slijmvliezen op een milde manier geprikkeld door de pollen die ook in honing voorkomen. Op het moment dat er dan een explosie van pollen in de lucht is, herkent je lichaam deze niet als vreemd, en zal het in veel gevallen minder tot niet meer allergisch reageren. 

Een vereiste is dus wel dat de honing uit Nederland afkomstig is en pollen bevat die bij jou een allergische reactie geven. De meest gebruikte soort in onze webshop hiervoor is de streekhoning >>, omdat hierin pollen van een groot aantal bloemensoorten aanwezig zijn. De kans dat de pollenkoorts die bij jou een allergische reactie geeft in de honing aanwezig is, is dus behoorlijk groot.

Veel mensen zijn overtuigd van de kracht van propolis, maar weten niet hoe ze het gebruiken moeten. Wij bieden 2 varianten van propolis aan:

 • Tinctuur voor in- en uitwendig gebruik
 • Propoliszalf voor uitwendig gebruik

Tinctuur is 100% ruwe propolis, opgelost in alcohol. Tinctuur is hoofdzakelijk bedoeld voor inwendig gebruik ter verbetering van de weerstand of om te ondersteunen bij chronische ontstekingsvormen. Omdat het een natuurproduct is, is de dosering per persoon verschillend. Ieder lichaam reageert er anders op.

Zo gebruik je propolistinctuur 

Toch kunnen we wel een richtlijn geven. Aanbevolen is om te starten met 10-15 druppels per dag, om dit af te bouwen naar 6-10 druppels per dag (bij voorkeur tweemaal daags de halve dosering). Deze doseringen gelden voor volwassenen. Kinderen krijgen doorgaans hiervan de helft. Om propolis in te  nemen kun je de druppels in bijv. drinkyoghurt oplossen of op een stukje brood druppelen. Het kan ook wel rechtstreeks in de mond, maar houd er rekening mee dat dit een sterke smaak heeft door de alcohol. 

Tinctuur kan ook uitwendig gebruikt worden op wondjes of kalknagels etc. Houd er wel rekening mee dat tinctuur vlekken kan geven die lastig verwijderbaar zijn. 

Zo gebruik je propoliszalf 

Zalf is uitsluitend bedoeld voor uitwendig gebruik. Vaak wordt het toegepast bij acne, alle Herpes-varianten, psoriasis, eczeem, schimmels en aambeien. Ook bij spataderen, kneuzingen, blauwe plekken en eelt kan gebruik van deze zalf positief effect hebben. Tevens kan het helpen bij het stelpen van bloedingen, pijnverdrijving, stimuleren van nieuwe weefselgroei en desinfecteren. 

De zalf kun je het beste in een dun laagje aanbrengen en licht inwrijven. Op wonden kan de zalf op een pleister/gaasje worden aangebracht om zo contact met de wond te maken.

Nog meer informatie? Kijk dan hier >>

Over het algemeen hebben alle producten die je bij ons kunt bestellen een lange houdbaarheid. De houdbaarheidstermijn die wij honing meegeven, nadat we ze hebben afgevuld in de pot, is 1,5 jaar. Na 1,5 jaar is het product echter in vrijwel alle gevallen nog prima te consumeren!

De enige producten in ons assortiment die een kortere houdbaarheidstermijn hebben, zijn de biologische nougat en de Veluwse boerenroom van producent 'De Lankerenhof'. Van deze producten geldt een houdbaarheid van 14 dagen of langer.

Dit is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. We proberen het hier zo duidelijk mogelijk uit te leggen. In onze honing zitten geen toegevoegde (kristal)suikers.

Honing bevat wel behoorlijk veel calorieën in de vorm van natuurlijke druivensuiker. Deze calorieën zijn voor het lichaam direct om te zetten in energie. Als smaakbeleving is de zoetkracht van honing vele malen groter dan van kristalsuiker. Daarnaast is het natuurlijk veel gezonder!

Als de laatste honing van de bijenvolken geoogst is, voeren wij de bijen een speciale oplossing van een soort suikerwater. De bijen slaan dit op in de cellen en gebruiken dit als brandstof in de winter om zichzelf in leven te houden. Zouden we dit niet doen, dan zou het volk de winter niet overleven! Nergens in Europa zijn er imkers die hun bijen niet bijvoeren en wel honing oogsten. Degenen die verklaren dat ze dit wel doen kan je meteen als leugenaar aanmerken omdat dit praktisch niet haalbaar is.

De in de winter bijgevoerde suikers komen bij ons gegarandeerd niet in de honing terecht. 

Honing is van nature vloeibaar. Na een aantal weken of maanden kan honing gaan kristalliseren. De snelheid van de kristallisatie hangt af van de soort honing. Kristallisatie heeft géén invloed op de smaak en de kwaliteit, alleen de structuur verandert.

Als honing kristalliseert, zie je een witte vleug in de honing ontstaan. Na enige tijd wordt de honing steeds troebeler en stijver. Een snelle kristallisatie is een van de bewijzen dat de honingkwaliteit goed is!  

Zelf honing weer vloeibaar maken

Je kunt gekristalliseerde honing eenvoudig weer vloeibaar maken door deze tot maximaal 40° C (niet warmer!) te verwarmen, bijvoorbeeld door de honing op een bierviltje op de radiator te zetten of een nacht in de elektrische oven op 40° C . De natuurlijke enzymen, eiwitten en mineralen blijven zo behouden. Zet honing nooit in de magnetron, want dan breek je alle gezonde stoffen af!

Een andere optie is de honing invriezen. Dit kan zelfs in glazen potjes. Het kristallisatieproces wordt daarmee zo goed als stil gezet.

'Rauwe honing' die 'koud geslingerd' is. Dat zijn termen die je overal terug kunt vinden. Feitelijk zijn het onzinnige termen, maar omdat veel mensen op internet er naar zoeken, gebruiken we ze wel in onze webshop. Wij hebben namelijk wel de producten die er mee bedoeld worden in huis!

Koud geslingerde honing

De term 'koudgeslingerd' betekent letterlijk dat de de honing niet wordt verwarmd tijdens het slingeren. Eigenlijk is dit een vreemde term, omdat warm slingeren niet mogelijk is. Honing zit opgeslagen in raten van bijenwas. Als deze was temperaturen boven de 45 graden wordt, is het zo zacht dat het niet meer mogelijk is de honing eruit te slingeren.

Bovendien gaat verwarmen van de honing ten koste van de kwaliteit, omdat dit de aanwezige eiwitten en enzymen afbreekt. Omdat honing uit het buitenland bijna altijd gekristalliseerd is bij aankomst in ons land, wordt het vaak door grote bedrijven verhit tot temperaturen boven de 90 graden. In deze honing zijn de meeste gezonde  eigenschappen totaal verdwenen.

Rauwe honing

Met rauwe honing wordt bedoeld dat het 100% natuurzuivere honing zonder toevoegingen is. Dus na het slingeren worden de grotere wasdeeltjes en wat andere vuiltjes eruit gezeefd, om de zuivere honing vervolgens in een potje af te vullen. Puur natuur!

Omdat honing een relatief duur product is, wordt hier veel mee gerommeld. Met name bij honing uit landen als China wordt zeer regelmatig vastgesteld dat het met een groot deel suikerwater is aangelengd. Voor supermarkthoning geldt in het algemeen: hoe goedkoper, hoe groter de kans op Aziatische herkomst.

Honing in onze webshop is gegarandeerd rauwe honing: alleen gezeefd en geheel zonder toevoegingen!

Honing is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens enorm gezond. Voorwaarde is wel, dat de honing puur moet zijn. Dat betekent: zonder toevoegingen en volledig door bijen gemaakt van bloemennectar. Ook mag de honing nooit verhit worden, wat met honing in de supermarkt vaak wel is gebeurd.

Er is erg veel beschreven over de gezonde aspecten van honing. Zomaar 6 belangrijke zaken op een rij:

 • Honing heeft een bacterie- en schimmelremmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt. En je kunt het zelfs op wondjes op de huid smeren.
 • Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat ze boordevol flavonoïden en antioxidanten zit.
 • Honing verhoogt het uithoudingsvermogen en de sportprestaties, omdat honing de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt en daardoor ook de herstelperiode na het sporten verkort.
 • Honing reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de ideale balans van fructose en glucose in honing. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker. Kwalitatief goede honing van de imker heeft een lage waarde op de Glycemische Index, zodat je bloedsuikerspiegel er niet van piekt.
 • Honing is een probiotioca en houdt de darmflora in balans. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden ‘vriendelijke’ bacteriën, waaronder 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.
 • Honing die geoogst wordt uit hetzelfde land als waar je vandaan komt, kan bij preventief gebruik hooikoortsklachten sterk reduceren. Dit komt door de duizenden pollen (stuifmeel) die in de honing voorkomen.

Kortom, honing is zo gezond dat je het wat vaker zou moeten eten. Honing is erg lekker in de thee (pas toevoegen bij drinktemperatuur!), maar je kunt er ook de heerlijkste rauwe lekkernijen en snacks mee maken. Daarnaast geeft een theelepeltje honing in een groene smoothie een extra lekkere zoete dimensie!

Manukahoning. Peperduur en heel gezond. De beste honing die er is. Of toch niet?
Laat u niets wijs maken. Onderzoek toont aan dat Nederlandse imkerhoning op veel ontstekingsvormen een heilzamer effect heeft dan Manukahoning.
Manukahoning is dan ook vooral een marketingconcept dat erg goed aanslaat. En waar ook nog eens flink mee gefraudeerd wordt!

Pure Manukahoning is goede honing met beschreven heilzame eigenschappen. Manuka honing bevat hoge concentraties methylglyoxal in vergelijking met andere producten. Methylglyoxal is een stof wat bestand is tegen hitte, lichaamsvocht, licht en enzymactiviteiten. De concentratie in de honing verschilt van jaar tot jaar. Daarom moet elke partij Manukahoning getest worden op het methylglyoxalgehalte. 

Alleen is er geen zekerheid of methylglyoxal wel veilig is. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan. Men weet ook nog niet precies wat voor positief of negatief effect methylglyoxal heeft op het lichaam.

Manukahoning of imkerhoning kopen voor de antibacteriële werking??

Onderzoekers hebben een aantal onderzoeken uitgevoerd, waarbij Nederlandse imkerhoning (heidehoning) vergeleken werd met Manukahoning. Uit de onderzoeksresultaten van diverse proefopstellingen bleek dat de Nederlandse imkerhoning effectiever bacteriën, en dus ontstekingen, bestreed en afremde dan de Manukahoning

Conclusies onderzoek Manukahoning versus imkerhoning

Honing met net aangebrachte bacteriën 

De imkerhoning heeft de beste antibacteriële werking bij de drie gebruikte bacteriën en alleen bij de methode met nog niet gegroeide bacteriën. Revamil- en Medihoneyzalf werken beide niet, bij beide methoden. 

Antibacteriële werking honingsoorten t.o.v. de tijd 

Met de resultaten kan gezegd worden dat de honingsoorten een effect hebben op E. coli en S. aureus na 24 uur. De honingsoorten hebben na 24 uur geen effect op S. pyogenes. 

De conclusie is dat imkerhoning de beste antibacteriële werking heeft op E. coli, S. aureus en S. pyogenes. De verwachting was echter dat juist de medische honing de beste antibacteriële werking zou hebben.

De imkerhoning had ook de grootste remcirkels. De honingsoorten hebben bij E. coli en S. aureus wel effect na 24 uur, maar bij S. pyogenes niet.

Het hele onderzoek bekijken? Klik dan HIER

Kort en bondig: ja, honing helpt bij verkoudheid. In de eerste plaats verzacht het de keelpijn. Daarnaast bevat honing antibacteriële eigenschappen, waardoor keelontsteking vaak korter duurt. Belangrijk is wel om goede honing van de imker te gebruiken. De meeste honing die in supermarkten maar ook in natuurwinkels aangeboden wordt, is verhit geweest. Door deze verhitting gaan veel goede eigenschappen van honing verloren.

Alle honing die je in onze webwinkel HONINGonline kun bestellen is gegarandeerd niet boven de 40 graden verhit geweest en bevat dus nog alle van nature aanwezige medicinale werkingen.

Speciaal voor keelpijn: keelgelei

Een heel goed product om te gebruiken bij verkoudheid is keelgelei. Deze keelgelei is door imkerij De Valksche Bijenhof ontwikkeld op basis van rauwe honing. Hieraan zijn een aantal extra natuurlijke ingrediënten toegevoegd, zoals eucalyptusolie, harsolie, anijsolie, kaneel, kurkuma en zoethoutwortelextracten. De smaak van keelgelei is heerlijk en het werkt echt fantastisch bij keelklachten en (vastzittende) hoest. Het maakt los en verzacht.

Alle Nederlandse honing in de webshop van HONINGonline is afkomstig van imkerij De Valksche Bijenhof. Deze ambachtelijke Nederlandse imkerij verzorgt ongeveer 300 bijenvolken. De bijenkasten worden in allerlei Nederlandse natuurgebieden en bij (fruit)telers geplaatst. Van de overschotten honing die de bijen produceren, nemen de imkers van De Valksche Bijenhof van tijd tot tijd een deel af. Op deze wijze wordt er een groot aantal soorten honing geoogst.

Imkerij De Valksche Bijenhof verzorgt haar bijenvolken met passie. Hierbij wordt rekening gehouden met het welzijn van de bijen. Imkerij De Valksche Bijenhof ondersteunt ook projecten, zoals het bij-vriendelijk telen van gewassen.

Overschotten van echte honing van de imker

Bijenvolken van imkerij De Valksche Bijenhof produceren gemiddeld per jaar ongeveer 50 tot 100 kilo honing per volk. De verzamelde honing is in feite de wintervoorraad van de bijen. Omdat een bijenvolk 10 tot 15 kilo honing nodig heeft om de winter ruimschoots te kunnen overbruggen, kan er dus met een gerust hart een deel van de honing afgenomen worden voor menselijke consumptie.

Imker Gerard van De Valksche Bijenhof: "Wij zorgen voor de natuur en de bijen. Hiervoor krijgen wij een mooi beloning terug: honing. Dank jullie wel, bijen!"

Meer informatie over imkerij De Valksche Bijenhof is te vinden op de website van het bedrijf.

Vragen over bestellen en verzenden

Woon je in Nederland en ben je klant van een Nederlandse bank, is de kans groot dat je gewoon via iDEAL kunt betalen. Woon je in het buitenland en ben je klant van een bank die iDEAL betalingen niet ondersteunt, kan je wel bestellen in de webshop.

Dit doe je als volgt:

 • Selecteer je product(en)
 • Ga naar afrekenen
 • Vul je gegevens in
 • Bij de optie 'Betaalmethode' kies je de optie 'per overboeking'
 • Rond je bestelling af

Overboekingen hebben wel een langere verwerkingsperiode. Als je deze optie gebruikt, zal het dus wel langer duren voordat we jouw bestelling versturen.

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk gaan genieten van de bestelde producten. Daarom streven wij er naar om de honing en andere producten op de dag van bestellen te versturen. In verreweg de meeste gevallen zullen producten die je voor 16:00 uur besteld, de volgende dag al bezorgd worden!

Omdat onze bijen ook veel aandacht vragen, kan het een enkele keer voorkomen dat dezelfde dag verzenden niet gaat lukken. We garanderen dat tenminste binnen 48 uur na je bestelling het product verzonden wordt!

Het betalingsverkeer loopt tegenwoordig allemaal via de Europese Centrale Bank. Dit is dan ook de reden dat als je geld overboekt naar een andere rekening, dit niet meteen dezelfde dag nog op de tegenrekening wordt bijgeschreven. Omdat in onze webshop de bestellingen verzonden worden als het geld bij ons is bijgeschreven, adviseren wij om indien mogelijk met iDEAL te betalen

Betalen met iDEAL (aanbevolen)

Als via iDEAL betaalt zorgt een speciaal systeem van de aangesloten banken er voor dat onze webshop per direct het geld binnen ziet komen. Deze betaal methode is erg gebruiksvriendelijk omdat het ongeveer op dezelfde manier werkt als internetbankieren. 

Als je de betaling dus via iDEAL doet, zullen wij ook sneller je bestelling naar je versturen. Wij versturen altijd op het moment dat het geld bij ons is bijgeschreven. Meer weten over iDEAL? Klik dan hier >>

Betalen per overboeking

Omdat betalen per iDEAL voor een heel kleine groep niet mogelijk is, bieden wij ook de mogelijkheid aan om per overboeking te betalen. Als je per overboeking betaal moet je er rekening mee houden dat de bestelling veel minder snel bij je thuis bezorgd wordt, omdat dit dan de ECB en de betaalprovider moet passeren.

Betalingen per overboekingen worden meestal pas na 4 werkdagen op onze rekening bijgeschreven. De zaterdag en zondag tellen in deze dus ook niet mee. Om die reden bevelen wij een iDEAL betaling van harte aan.

Conclusie: Betalen per iDEAL is eenvoudig, veilig en snel en kan je indien mogelijk het beste gebruiken.

Dit is zeker mogelijk. Bij het afronden van jouw bestelling wordt er gevraagd welke verzendmethode je wilt gebruiken. Hier heb je de keuze uit:

- Standaard PostNL

- Verzekerd PostNL

- Afhalen in winkel

Als je de optie 'Afhalen in winkel' aanvinkt, hoef je geen portokosten te betalen en kan je binnen enkele werkdagen jouw bestelling afhalen in de winkel van De Valksche Bijenhof. De adresgegevens en openingstijden vindt je hier.

Voor het verkrijgen van spaarpunten is het een vereiste dat je bij ons als klant geregistreerd bent. Op het moment dat je als vaste klant een persoonlijk account in onze webshop hebt, krijg je bij iedere bestelling een aantal spaarpunten toegekend. Ieder product heeft een eigen aantal spaarpunten, welke af te lezen zijn in de productinformatie. Uitzonderingen zijn de producten waar een stapelkorting aan gekoppeld is, aan deze producten zijn geen spaarpunten toegekend.

Bij een volgende bestellingen kan je deze punten inwisselen tijdens het betaalproces, om zodoende korting op je bestelling te verkrijgen.

De spaarpunten worden toegekend op het moment dat je een bestelling succesvol hebt geplaatst en betaald. Als je naderhand inlogt op jouw account, kan je onder het kopje 'Spaarpunten' het totaal van de door jouw gespaarde punten zien.