In dit artikel over rauwe honing:
Bijna dagelijks krijgen we de vraag of je bij ons ook rauwe honing kopen kan. Het antwoord dat we daarop geven is: ja, dat kan! Welke honing je dan moet kiezen? Dat maakt helemaal niet uit, want wij hebben uitsluitend honing die ‘rauw’ is!
Eigenlijk is ‘rauwe honing’ gewoon een verkoopterm. Wat er dan precies mee bedoeld wordt? Om jou het verschil tussen ‘gewone honing’ en ‘rauwe honing’ goed uit te leggen, zijn onze honingspecialisten er eens goed ingedoken. In dit artikel lees je wat rauwe honing is, maar ook wat het niet is! En belangrijker misschien nog wel: waar kan je deze rauwe honing kopen en waar moet je dan op letten?
Rauwe honing, dit is wat het is:
Heel kort samengevat: rauwe honing is pure honing zonder toevoegingen die bijen maken van nectar uit bloemen. De bijen verdampen het vocht uit de verzamelde nectar en voegen er enzymen aan toe. Onze imkers oogsten deze honing om het vervolgens koud slingeren. De geslingerde honing gaat daarna zonder enige verhitting in de pot.
Bloemen en bijen zijn dus de basis van deze echte honing. De imker controleert regelmatig de bijenvolken om te kijken of er honingoverschotten zijn. Pas als dit het geval is, oogst en slingert de imker de honing uit de raten. Belangrijk is wel dat de imker in dit gehele proces de honing niet verhit boven de 40 graden Celsius.
Zo wordt rauwe honing gemaakt
Bloemen en bijen zijn dus de basis van het maken van rauwe honing. Lees hieronder stap voor stap hoe dit in zijn werk gaat:
- De imker plaatst bijenvolken in bloemenrijke natuurgebieden
Voor het maken van rauwe honing worden bijenvolken in natuurgebieden zoals de Biesbosch geplaatst worden. Hier staan talloze bloemen die nooit bespoten worden met gif. Daarvan verzamelen de honingbijen verse nectar die naar de bijenkorf gebracht wordt en daarna opgeslagen in de raten.
- De bijen zetten nectar om in honing
De verzamelde nectar moet in de bijenkast worden omgezet in honing. Dit doen de bijen door het vocht eruit te verdampen en en er enzymen aan toe te voegen. Als de honing rijp is zullen de bijen de volle raten luchtdicht afsluiten met een dekseltje van bijenwas. Dit noemen we verzegelen.
- De imker oogst de rauwe honing van de bijenkasten
Van tijd tot tijd inspecteren onze imkers de bijenvolken of er veel honing verzameld is. In goede seizoenen maken bijen meer honing dan het volk nodig heeft. Van overschotten kunnen we daarom zonder problemen wat wegnemen zonder dat nadelige gevolgen heeft voor het bijenvolk
- De honing koud slingeren
De geoogste honing kan nu koud geslingerd worden. Dit betekent dat eerst de wasdekseltjes verwijderd worden – het zogenoemde ontzegelen – waarna de raten met honing in de slinger gaan. Dit is een soort grote centrifuge waar de honing door de middelpuntvliedende kracht uit de raten slingert.
- Honing zonder toevoegingen in de potten doen
De geslingerde honing is meteen het eindproduct: zonder dat er iets aan toegevoegd wordt gaat deze in potjes. Belangrijk is dat de honing tijdens dit proces niet verhit wordt! Want sterk verhitte honing is geen rauwe honing meer te noemen!
Is honing uit de supermarkt rauw?
Honing die je in supermarkten koopt is eigenlijk altijd afkomstig uit China of Zuid Amerika, meestal een mengsel uit beide continenten. Over de kwaliteit hiervan is eigenlijk weinig te zeggen omdat die enorm fluctueert. Over het algemeen geldt wel: hoe goedkoper de honing, hoe meer Chinese honing erin zit.
Supermarkthoning eigenlijk wel altijd verhit. Hierdoor zijn de meeste heilzame enzymen die echte honing van nature bevat vrijwel geheel verdwenen. Bij binnenkomst in ons land is Aziatische of Zuid Amerikaanse honing bijna altijd gekristalliseerd. Om dit zo snel mogelijk vloeibaar te krijgen vind een verhittingsproces plaats. De temperaturen lopen hierbij soms op tot 100 graden Celsius(!)
Wat is rauwe raathoning?
Dan heb je nog raathoning. Veel mensen denken dat raathoning de enige rauwe honing is die er bestaat, maar dat is niet juist. Maar echte raathoning is wel honing van superieure kwaliteit!
Rauwe raathoning is de meest pure vorm van honing. Voor het maken van raathoning is het belangrijk dat bijen de raten waar de honing in zit volledig zelf bouwen, op natuurlijke wijze.
Deze raten bouwen de bijen van bijenwas. De was produceren ze zelf door middel van wasklieren. De vers gebouwde raten vullen de bijen met zuivere honing en verzegelen die met een dekseltje van bijenwas.
De raathoning is nu klaar en als er overschotten ontstaan zal de imker het oogsten. Hij veegt dan met een ganzenveer de bijen van de raat af en neemt de raat dan uit de bijenkorf. Met een speciaal mes wordt de raat in stukken gesneden en in bakjes verdeeld.
Rauwe raathoning eet je in zijn geheel op, dus met was en al. Door deze raat van bijenwas heeft de honing veel meer textuur dan vloeibare honing. Wil je meer lezen over deze honing? Lees dan ons verdiepingsartikel over raathoning.
Rauwe raathoning, hoe puur wil je honing hebben?
Fraude met honing
Maar helaas zijn er ook minder eerlijke imkers – met name in landen buiten de EU waar de controles minder streng zijn en corruptie meer voorkomt – die hun bijen suikervoeding geven tijdens de honingoogst. Hiervan maken de bijen dan een soort ‘nephoning’. Deze niet-EU honing is bijna niet van echte honing te onderscheiden, maar bevat veel minder gezonde enzymen.
“Vrijwel alle honing in supermarkten is verhit geweest boven de 70 graden. Dit is dus geen rauwe honing meer”
— Pieter, Honingspecialist
Niet alleen is deze nephoning van veel mindere kwaliteit, maar ook heeft deze honing nagenoeg geen smaak. Deze honing van suikerwater wordt daarom vermengd met echte honing. Hierdoor krijgt de nephoning toch weer een beetje smaak.
Naast het toevoegen van suiker aan honing is er ook heel veel honing die wordt verhit. Grote honingverwerkers in Nederland ontvangen honing uit China en Zuid-Amerika in grote vaten van 1000 kilo. Tijdens de lange reis is deze honing bijna altijd gekristalliseerd. Om de gekristalliseerde honing snel vloeibaar maken om in potjes te bottelen, verhitten zij de honing.
Tijdens het vloeibaar maken wordt de honing soms tot meer dan 100 graden Celsius verhit. Het spreekt vanzelf dat de kwaliteit van deze honing flink heeft ingeleverd omdat de meeste waardevolle elementen in honing hierdoor zijn afgebroken.
Honing waaraan geraffieneerde kristalsuiker is toegevoegd en/of die meer dan 40 graden Celsius is verhit, is dus geen rauwe honing!
Veelgestelde vragen over rauwe honing
Rauwe honing is pure honing, door bijen gemaakt van nectar uit bloemen, welke door de imker wordt geoogst en zonder toevoeging en verhitting wordt gebotteld.
Ja, rauwe honing is een gezond bijenproduct, wat ondersteund kan werken bij allerlei aandoeningen. Lees meer over gezonde honing
Het belangrijkste verschil met gewone honing is dat rauwe honing koud geslingerd is, dus niet verhit is geweest. Naast koud slingeren mag de honing ook in het verdere proces niet meer verwarmd worden boven de 40 graden Celsius, omdat anders de goede enzymen afbreken.
Jazeker, rauwe honing kan je gewoon eten. Het is zelfs super gezond voor je! Het gebruik van deze honing is echter af te raden voor kinderen jonger dan 1 jaar en patiënten met diabetes type 1. Ook als je een allergie hebt voor honing en bijenproducten is het gebruik van dit rauwe product af te raden.
Rauwe honing koop je direct bij de imker bij jou in de straat of in de omgeving. Als je geen imker kent, kan je het ook online bestellen zoals bijvoorbeeld in onze webshop HONINGonline.nl
Over de kwaliteit van supermarkthoning valt weinig te zeggen, omdat hier grote verschillen in zijn. De herkomst van honing uit de supermarkt is veelal van buiten de EU. Deze honing wordt eigenlijk altijd verhit, daardoor je het moeilijk nog een rauw product kunt noemen.
Waar moet honing aan voldoen om rauwe honing te zijn?
Feitelijk is de term ‘rauwe honing’ eigenlijk een verzonnen verkoopterm, die geheel niet nodig zou moeten zijn. Want honing moet gewoon honing zijn zoals het bedoeld is: 100% puur, door bijen gemaakt van nectar en niet verhit.
Hoewel wij vinden dat de term dus eigenlijk misplaatst is, gebruiken we hem toch regelmatig op onze website. Dit doen we omdat mensen die goede honing gebruiken vaak zoeken op deze term en bij ons zodoende kunnen vinden.
Goede honing – die dus als rauw wordt aangeduid – moet aan het volgende voldoen:
- Het moet gemaakt zijn door bijen van nectar uit bloemen
- Bevat geen antibiotica, bestrijdingsmiddelen of landbouwgif
- Is koud geslingerde honing die door de imker is geoogst
- Heeft geen toevoegingen zoals bijvoorbeeld kristalsuiker
- Is gegarandeerd nooit verhit.
Waar kan je rauwe honing het beste kopen?
De aanduiding ‘rauw’ is geen juridisch beschermde term. Daarom mag je honing daarom eigenlijk altijd wel rauw noemen. Let dus goed op wat je koopt!
Het beste is eigenlijk om de honing bij een betrouwbare lokale imker bij jouw in de straat of omgeving te kopen. Helaas is het zo dat deze niet altijd aanwezig zijn. En als er al een imker in de buurt woont, is het ook nog maar de vraag of hij een jaarrond voor iedereen honing te koop heeft.
“Honing koop je bij voorkeur van een imker die zijn bijen met respect behandeld. Betrouwbaarheid is de belangrijkste factor!”
— Gerard, imker van De Valksche Bijenhof
Mocht je daarom geen imker kennen of in d buurt hebben waar je jouw honing kopen kan, ben je natuurlijk altijd welkom in onze honingwinkel. Wij oogsten van onze eigen 500 bijenvolken jaarlijks duizenden kilo’s eerlijke honing, die onze bijen gemaakt hebben van bloemen in de vrij natuur.
In onze winkel staan de honingspecialisten klaar om je van het beste advies te voorzien om een honing te kopen die bij jouw past!
Vind je de honingwinkel te ver weg? Geen probleem: je kan onze honing ook online bestellen! Hoewel het er niet bij ieder product bij staat: al onze honing is echte, eerlijke rauwe honing!
Rauwe honing van de imker online bestellen
-
Product in de uitverkoopBloemenhoningBloemenhoning is pure onbewerkt honing van de imker. Deze Nederlandse honing is…Vanaf: €4,25
-
Product in de uitverkoopBiesboschhoningBalsemienhoning is een populaire honing, die bijna iedereen lust! Deze natuurzuivere Biesboschhoning…Vanaf: €4,25
-
Product in de uitverkoopKennismakingspakket Honing van de imker NLRauwe honing direct van de imker kopen? Bestel het honing kennismakingspakket met maar liefst…
Vanaf: €21,25Vanaf: €18,95 -
Product in de uitverkoopXL Honing voordeelpakket3 overheerlijke potten 700 gram Nederlandse Biesboschhoning van onze imkerij in 1…€39,95
-
Product in de uitverkoopPolderhoning FlevolandPolderhoning uit Flevoland is een heerlijke milde honing, afkomstig uit natuurgebieden in…Vanaf: €4,25
-
Veluwse raathoningDe bijen van onze imkerij hebben nectar van vele bloemensoorten op de…Vanaf: €5,75